Cameron zet 'alle middelen' in om gijzelaars te redden

De Britse hulpverlener Alan Henning, die gisteren door IS werd vermoord. Beeld AFP
De Britse hulpverlener Alan Henning, die gisteren door IS werd vermoord.Beeld AFP

Het Verenigd Koninkrijk gaat 'al zijn middelen gebruiken' om de gijzelaars te vinden die door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) worden vastgehouden. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag in een reactie op de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning door IS.

Gisteren verspreidde IS een video van Hennings onthoofding. Henning las daarin een antiwesterse verklaring voor voordat de beul hem het mes op de keel zette. 'Er is geen niveau van ontaarding waartoe zij zich niet willen verlagen. Geen enkele oproep maakte verschil', zei Cameron na een briefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de inlichtingendiensten en het leger.

De 47-jarige Henning, een taxichauffeur uit het stadje Eccles, werd in december 2013 ontvoerd, enkele minuten nadat hij met zijn hulpkonvooi Syrië was binnengereden. Hij is de vierde westerse gijzelaar die door IS is vermoord.

Oud-commando volgende slachtoffer

In de video werd meteen een mogelijk volgend slachtoffer gepresenteerd: de 26-jarige Amerikaanse hulplverlener Peter Kassig. IS dreigt in de video om Kassig om het leven te brengen als vergelding voor het Amerikaanse ingrijpen in de regio.

De nu 26-jarige Peter Kassig, die als hulpverlener in Syrië actief was, blijkt een Irak-veteraan te zijn. Hij diende in 2007 gedurende vier maanden als commando en verliet het leger daarna op medische gronden, meldde The Washington Post vandaag.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten volgde hij een opleiding tot ambulancebroeder, waarna hij vanuit Libanon de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog ging helpen. 'Dit is wat ik moest doen', zei hij in 2012 in een interview met CNN. 'Ik ben denk ik een hopeloze romanticus en een idealist en ik geloof in hopeloze doelen.'

Kassig werd een jaar geleden ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Volgens vrijgelaten medegevangenen zou hij zich inmiddels hebben bekeerd tot de islam en zijn naam hebben veranderd in Abdul-Rahman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden