Update

Cameron zet 16.000 agenten in; roep om waterkanon

Een vernielde winkel in Londen. Beeld Reuters
Een vernielde winkel in Londen.Beeld Reuters

De Britse premier David Cameron heeft vandaag aangekondigd duizenden agenten extra in te zetten om de rellen in de hoofdstad de kop in te drukken. Vanavond gaan 16.000 agenten de straat op. Ondertussen neemt de druk op de Britse regering om het waterkanon in te zetten bij de bestrijding van massale rellen, toe.

ANP/Reuters/Redactie

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken liet weten niets in een bestrijding met waterkanon te zien. Politici en zakenlieden in de getroffen wijken proberen de minister over te halen het waterkanon toch in te zetten. Het is wel gebruikt in Noord-Ierland, maar volgens lokale media nog nooit op het Britse vasteland. De rellen vinden plaats in Liverpool, Birmingham, Bristol en Manchester.

Geen legerinzet
De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, sluit voorlopig de inzet van het leger in de Londense rellen uit. De inzet van de politie is 'afdoende'.

Gezamenlijke veroordeling
Cameron zei vandaag dat er alles aan gedaan zal worden om de grootschalige rellen in Engelse steden - waarbij brand wordt gesticht en winkels worden geplunderd - de kop in te drukken. De premier wil bovendien het parlement aankomende donderdag terug laten komen van het zomerreces om over de kwestie te debatteren.

De bijeenkomst is ook bedoeld om 'deze misdaden gezamenlijk te veroordelen en vastbesloten te werken aan het herbouwen van de getroffen gemeenschappen'.

'Moedige politie'
Alle verloven van agenten zijn ingetrokken. Dienders uit het hele land komen naar Londen om hun collega's te helpen. Cameron zei dat de politieagenten zich tot nog toe moedig hebben opgesteld, maar dat versterking noodzakelijk is om een einde te maken aan het geweld.

Harde aanpak

De premier stelde verder dat hij aan de kant staat van de burgers die zich aan de wet houden en niet aan de kant van de angst zaaiende oproerkraaiers. Hij zei dat hard zal worden opgetreden tegen de relschoppers. 'Als je oud genoeg bent om zulke misdaden te plegen, ben je ook oud genoeg om de consequenties te kunnen dragen.'

Ook richtte hij het woord tot de relschoppers: 'Je verziekt niet alleen het leven van anderen en van jouw gemeenschap, je neemt ook het risico dat je je eigen leven verziekt.'

Kosten
De schade als gevolg van de rellen in de verschillende steden kan naar verwachting oplopen tot enkele tientallen miljoenen ponden. Dat meldde de Britse vereniging van verzekeraars ABI vandaag.

Een in brand gestoken auto in Liverpool. Beeld photo_news
Een in brand gestoken auto in Liverpool.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden