Cameron wil verbod op diensten als whatsapp en snapchat

David Cameron bij zijn speech over de economie tijdens een bijeenkomst in Nottingham. Beeld afp
David Cameron bij zijn speech over de economie tijdens een bijeenkomst in Nottingham.Beeld afp

"Willen we in ons land diensten toestaan waarbij het simpelweg niet mogelijk is om ze af te luisteren?", zei de Britse premier David Cameron gisteren tijdens een toespraak over de economie in Nottingham. Hij doelde hiermee op diensten als Whatsapp, Snapchat, iMessage en Telegram, die de optie aanbieden om berichten versleuteld te verzenden. Iets dat in trek is sinds Edward Snowden zijn onthullingen deed over de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA.

Redactie

"We hebben in dit land één van de strengste wetgevingen op het gebied van afluisteren", volgens Cameron. "Dat is alleen mogelijk in extreme gevallen en na een persoonlijke opdracht van de minister van Buitenlandse Zaken. Maar bij deze services is zelfs dat niet mogelijk."

Nationale veiligheid
Cameron deed zijn uitspraken daags na de aanslagen in Parijs in een poging om alle manieren van online communicatie toegankelijk te maken voor de Britse geheime diensten. Volgens de premier is het in het belang van de nationale veiligheid dat de geheime diensten, na het akkoord van de minister van Buitenlandse Zaken, over alle informatie kunnen beschikken.

Cameron wil dat de bedrijven die de diensten aanbieden tenminste de technische mogelijkheden inbouwen om in inzage te kunnen geven als dat nodig is. Zijn voorstel is om de diensten te verbieden tot de bedrijven ermee hebben ingestemd de data te overhandigen op het moment dat erom wordt gevraagd.

'Gewogen recht'
In een reactie laat vice-premier Nick Clegg weten dat privacy volgens hem een 'gewogen recht' is, maar dat de maatregelen van de premier 'buiten proporties zijn' en 'over de schreef gaan'.

Clegg bedoelde daarmee het mogelijk moet zijn om maatregelen te treffen om eventuele terroristen te identificeren en hun communicatie te onderzoeken, maar dat het voorstel van Cameron veel verder gaat dan dat en zou betekenen dat er 'grote hoeveelheden informatie van miljoenen mensen zou worden opgeslagen'.

"Als iemand ons wil beschadigen moet het mogelijk zijn om in te breken op zijn privacy en zijn communicatie te onderzoeken, maar dit voorstel gaat niet over het onderscheppen van communicatie. Dit gaat over het opslaan van alle activiteit op sociale media en elke bezochte website en van iedereen. Dus ook van onschuldige mensen die er nooit over zouden denken om een terrorist te worden."

De Liberal Democrats, de partij van Clegg, verhinderde in 2012 al plannen voor een wet die afluisteren eenvoudiger moest maken. Hij zei toen dat het opslaan van alle online activiteiten van iedereen in het Verenigde Koninkrijk niet zou gebeuren zolang zijn partij deel uitmaakt van de regering.

Volgens Clegg "is het goed om na te denken hoe we in een open samenleving, na de weerzinwekkende aanslagen in Parijs, onze waarden verdedigen, maar ook waar we de grens trekken".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden