Cameron wil meer christelijke normen en waarden in politiek

David Cameron Beeld epa
David CameronBeeld epa

De Britse premier David Cameron werpt zich enkele dagen voor Pasen op als hoeder van de christelijke traditie. In een interview in kerkblad Church Times roept hij christenen op om meer te getuigen van hun geloof en 'erop uit te gaan en een verschil te maken'.

Wat hem betreft moet Groot-Brittannië meer blijk geven van het feit dat het een christelijk land is. Christelijke organisaties mogen meer de ruimte krijgen. Als politicus wil hij getuigen van christelijke 'idealen en waarden', zoals 'verantwoordelijkheidsgevoel, hard werken, liefdadigheid, barmhartigheid, nederigheid en liefde'.

'Ik hoor mensen vaak zeggen dat het makkelijker is om jood of moslim te zijn in Groot-Brittannië dan in een seculier land', vertelt de conservatief Cameron. 'De tolerantie die bij het christendom hoort, maakt dat andersgelovigen ook meer de ruimte krijgen.' Wie pleit voor 'een soort seculiere neutraliteit', ziet volgens hem over het hoofd dat geloof de moraal kan vormen en stimuleren.

Maar, zo haast hij zich te zeggen, voor een moreel leven is 'geloven op zich noodzakelijk noch voldoende'. 'Veel atheïsten en agnosten leven ook aan de hand van een morele code. Tegelijk zijn er ook christenen die dat niet doen. Voor veel mensen is geloof echter iets dat hen in de juiste richting stuurt.'

Cameron en God zitten niet altijd op zelfde golflengte
In tegenstelling tot veel andere West-Europese landen kent Groot-Brittannië geen scheiding van kerk en staat. De koningin is tevens hoofd van de Kerk van Engeland en in het parlement zijn 26 plaatsen gereserveerd voor anglicaanse bisschoppen.

Cameron staat overigens niet bekend als een trouw kerkganger. Onlangs vergeleek hij zijn geloof nog met een radio met slechte signaalontvangst: 'het komt en het gaat'. In de Church Times bekent de premier dat hij 'op het gebied van de moeilijkere onderdelen van het geloof een beetje vaag' is. Tegelijk heeft hij naar eigen zeggen een diep respect voor de cultuur, de liturgie en de maatschappelijke inzet van de anglicaanse kerk.

Met dit interview lijkt Cameron zijn reputatie in christelijke kring enigszins op te willen poetsen. In februari botste hij nog met een groep van 43 prominente geestelijken. Zij verweten hem in een open brief in dagblad Daily Mirror dat zijn sociale hervormingen leiden tot een 'nationale crisis' van honger en armoede. De voedselbanken zouden drukker zijn dan ooit en het aantal gevallen van zware ondervoeding zou flink zijn gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden