Cameron veegt straatje schoon

Maar cruciale ministers mogen bij stoelendans Britse bewindslieden blijven zitten

MAAIKE VEEN | LONDEN

Onder druk van groeiende ontevredenheid onder kiezers, het bedrijfsleven en zijn eigen Conservatieve Partij over het falen om de economie nieuw leven in te blazen, beloofde minister-president Cameron 'niet meer te treuzelen over zaken die dit land belemmeren'.

Een grote kabinetsherschikking, Camerons eerste sinds het aantreden van de regeringscoalitie met de Liberaal Democraten in mei 2010, moest het startschot vormen voor een nieuwe fase: een fase van daden in plaats van loze woorden over hervormingen. Maar de stoelendans rond de kabinetstafel, oordelen politiek commentatoren, laat eerder zien hoezeer de handen van de verzwakte premier zijn gebonden. Door zijn partij, de coalitie en het gebrek aan geld voor stimuleringsmaatregelen voor de economie.

De pragmatische, moderne hervormer in Cameron zit stevig in de tang van de traditionele rechtervleugel van zijn partij die de laatste maanden met succes rebelleerde tegen Europa en hervorming van het Hogerhuis. De kabinetsverschuivingen signaleren vooral een verschuiving naar rechts, dat hem verwijt dat de partij tijdens de verkiezingen niet een algemene meerderheid won.

Ondanks alle spanningen binnen de coalitie blijft de regering vasthouden aan haar economische koers van bezuinigingen die maar geen vruchten afwerpt. De economie bevindt zich al drie kwartalen in recessie. De staatsschuld loopt weer op en pogingen om het begrotingstekort terug te dringen lijken op dit moment niet langer te werken. Cameron verving echter geen van de verantwoordelijke ministers.

De demotie van de blunderende minister Lansley van gezondheidszorg was gisteren de belangrijkste aanpassing in het kabinet. Hij wordt vervangen door de minister van cultuur Jeremy Hunt. Zijn positie werd eerder dit jaar problematisch door zijn al te vriendelijke omgang met de invloedrijke Murdochs, terwijl hij moest oordelen over de door hun geplande overname van Sky.

Verder wordt de transportminister verwisseld, omdat de regering mogelijk wil terugkomen van zijn beleid om Heathrow niet uit te breiden met een derde landingsbaan. Burgemeester van Londen Boris Johnson, die steeds vaker genoemd wordt als de volgende leider van de Conservatieve Partij, liet onmiddellijk zijn woede blijken over het 'waanzinnige plan' van de regering om Heathrow uit te breiden ter stimulering van de economie. Johnson is voor een nieuw vliegveld ten oosten van de hoofdstad.

De 'softe' minister voor Justitie Ken Clarke moet plaatsmaken voor de rechtse Chris Grayling, die voor hogere gevangenisstraffen is. Op Defensie moet een Liberaal Democratische minister het veld ruimen, mogelijk met het oog op vernieuwing van kernraketten. In ruil hiervoor krijgen de Liberaal Democraten het ministerschap voor landbouw.

De kritische rechtervleugel van de Conservatieve Partij lijkt echter moeilijk tevreden gesteld te kunnen worden. "Zij kunnen nog zoveel mensen van plaats doen verwisselen", vindt parlementariër en gezicht van de eurosceptici Douglas Carswell, "maar het echte probleem is het gebrek aan ideeën".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden