Cameron premier na vertrek Brown

amsterdam – Downing Street 10 krijgt voor het eerst in dertien jaar weer een bewoner van Conservatieve huize. De Britse premier Gordon Brown, wiens Labourpartij bij de verkiezingen vorige week de meerderheid in het Lagerhuis verloor, erkende gisteravond dat hij er niet in zal slagen een coalitie te smeden met de veel kleinere Liberaal-Democraten. De Conservatieve leider David Cameron gaat een coalitiekabinet vormen met de ’LibDems’.

Voor de deur van Downing Street 10 kondigde Brown gisteravond zijn onmiddellijke aftreden als partijleider aan, dankte zijn staf en zijn vrouw en liep met haar en hun twee kinderen naar de auto die hen naar Buckingham Palace zou brengen. Daar diende hij bij koningin Elizabeth II zijn ontslag als premier in.

Nauwelijks een uur later kwam David Cameron aan, na op zijn beurt een bezoek aan het paleis te hebben gebracht. Hij zal een ’echte, volwaardige coalitie’ vormen met de derde partij van het land, zo zei hij, maar gaf geen details over de afspraken die daarover zijn gemaakt. Kort nadat hij er naar binnen was gegaan, onder applaus van dezelfde stafleden die even tevoren voor Brown hadden geklapt, ging de telefoon: de Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde hem.

Maandag had Brown nog zijn aftreden als Labourleider en daarmee op de langere duur ook als premier bekendgemaakt, in een poging een struikelblok voor een ’Lib-Lab’ samenwerking weg te nemen. In de loop van gisteren werd echter duidelijk dat de samenwerking er niet ging komen. Binnen de uitgedunde fractie van de partij in het Lagerhuis, en zelfs onder Browns eigen ministers, was er volgens Britse media veel verzet tegen samenwerking met de LibDems. Zelfs met een eensgezinde Labour-fractie zou de coalitie alleen hebben kunnen overleven dankzij de steun van enkele kleine regionale partijen – een verdeelde Labour was voor de Liberalen dan ook nauwelijks een serieuze gesprekspartner. Maar dat er gepraat werd, heeft mogelijk wel de Conservatieven tot concessies verleid.

Een hoofdrol speelde daarbij een hervorming van het kiesstelsel. Het huidige Britse districtenstelsel bevoordeelt de grootste twee partijen. Voor de Liberaal-Democraten, die ook dit keer met een kwart van de stemmen nog geen tiende van de zetels haalden, was de onbesliste uitslag van de verkiezingen een buitenkans om daar verandering in te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden