Cameron ontketent debat: is Engeland een christelijk land?

David Cameron Beeld afp
David CameronBeeld afp

Prima dat Engeland een christelijke premier heeft. En logisch dat het geloof van David Cameron weerslag heeft op zijn politiek. Maar Engeland is geen christelijk land, schrijft een groep van 56 prominente Britten in een open brief.

Met de polemiek in The Telegraph reageren de schrijvers, wetenschappers, filosofen en activisten op een interview dat de premier vorige week gaf aan kerkblad Church Times. Cameron oordeelde dat Groot-Brittannië meer blijk moet geven van het feit dat het een christelijk land is. Christelijke organisaties zouden meer ruimte moeten krijgen.

Niet-gelovigen moeten ook alle bewegingsvrijheid hebben, vond hij. Maar de staat hoeft zich niet over te geven aan 'een soort seculiere neutraliteit'. Wie daarvoor pleit, ziet volgens hem over het hoofd dat geloof de moraal kan vormen en stimuleren. Die christelijke wortels kunnen niet verloren gaan.

'Cameron pookt het sektarische vuurtje op'
Het interview vormde - opzettelijk of per ongeluk - de aftrap voor een debat over religieuze identiteit. Volgens de briefschrijvers, onder wie romanschrijver Philip Pullman en filosoof A.C. Grayling, stelt het christelijk gehalte van Groot-Brittannië weinig voor. Het bestaat vrijwel alleen nog 'in de smalle grondwettelijke zin'.

'Uit talloze onderzoeken en enquêtes is gebleken dat de meeste individuen zich niet als christen beschouwen', schrijven ze. 'Ons land is ook geschapen door pre-christelijke, niet-christelijke en post-christelijke krachten.' Cameron pookt 'onnodig het sektarische vuurtje op', en dat in een tijd waarin de meeste Britten zich volgens hen helemaal niet met religieuze vraagstukken bezighouden.

In de Britse media lijken die vraagstukken overigens springlevend. Veel columnisten en opiniemakers uit progressieve hoek scharen zich achter de briefschrijvers. Conservatieven scharen zich achter de premier.

'Bisschoppen hebben niet-representatieve invloed'
Een debat over de politieke rol van het christendom kan geen kwaad, meent vicevoorzitter Polly Toynbee van het Britse Humanistisch Verbond. In The Guardian wijst ze op het feit dat er in het parlement zetels zijn gereserveerd voor anglicaanse bisschoppen.

Toynbee: 'De euthanasiewet die in juni in het parlement wordt behandeld, zal waarschijnlijk direct worden afgeschoten door de bisschoppen en de religieuze lobby.' Dat euthanasie nog steeds taboe is, 'heeft niets te maken met het feit dat we een christelijk land zijn, maar doordat religieuzen een niet-representatieve grip op het parlement hebben.'

Cameron krijgt overigens ook bijval van enkele Labour-politici. Voormalig minister van buitenlandse zaken Jack Straw stelde maandag in een BBC-programma dat 'onze ideeën over burgerschap inderdaad worden beïnvloed door de waarden die we hier hanteren'. 'Sommigen daarvan zijn inderdaad gebaseerd op het christendom.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden