Cameron ontbindt parlement voor verkiezingen in mei

David Cameron Beeld afp
David CameronBeeld afp

De Britse premier David Cameron heeft vandaag het parlement ontbonden om de weg vrij te maken voor verkiezingen op 7 mei. Daarmee komt formeel een einde aan de vijf jaar dat de Conservatieve Partij van Cameron samen regeerde met de Liberaal Democraten.

Redactie

De politieke partijen in Groot-Brittannië speculeerden al lang op verkiezingen in mei en zijn al maanden geleden begonnen met hun campagnes. Cameron kondigde aan vandaag naar Buckingham Palace af te reizen voor een gesprek met koningin Elizabeth, waarna ook hij aan de campagne zal beginnen. De verkiezingen beloven de spannendste in tijden te worden, omdat er niet langer twee maar vier grote partijen zijn.

De Conservatieven vrezen de concurrentie van de eurokritische partij UKIP op de rechterflank, terwijl de grootste oppositiepartij Labour bang moet zijn dat de Schotse Nationale Partij veel stemmen wegsnoept. Camerons coalitiegenoot, de Liberale Democraten, dreigen gemarginaliseerd te worden.

EU heet hangijzer

De hete hangijzers in de verkiezingsstrijd zijn het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en de machtsverdeling binnen het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van het referendum dat vorig jaar is gehouden over onafhankelijkheid van Schotland. Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd als hij de verkiezingen wint.

Volgens Labour zou het opzeggen van het EU-lidmaatschap, een zogeheten Brexit 'het grootste risico voor Britse bedrijven' vormen. 'Het is een recept voor twee jaar onzekerheid waarin inkomende investeringen zullen wegvloeien, twee jaar van chaos waarin bedrijven niet kunnen plannen en twee jaar van verloren kansen voor vooruitgang, voor winst, voor welvaart', waarschuwt Labourleider Ed Milliband vandaag in een toespraak.

Labour-leider Ed Milliband. Beeld reuters
Labour-leider Ed Milliband.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden