'Cameron moet aftreden om mediaschandaal'

De Britse premier Cameron is op bezoek in Zuid-Afrika. Hij komt dinsdag terug voor een spoedzitting in het Britse parlement. Beeld reuters
De Britse premier Cameron is op bezoek in Zuid-Afrika. Hij komt dinsdag terug voor een spoedzitting in het Britse parlement.Beeld reuters

De oppositie in Groot-Brittannië ruikt bloed nu het mediaschandaal steeds meer koppen doet rollen buiten het parlement. Dennis Skinner, die namens de Labourpartij een zetel bezet in het Lagerhuis, zei maandag dat de Conservatieve premier David Cameron zijn functie moet neerleggen.

Redactie

Skinner zette Cameron tegenover Britse media weg als ,,dodgy'' (onbetrouwbaar).

De Labourparlementariër kreeg steun van partijgenoot Sir Gerald Kaufman. Die vindt ook dat Cameron moet aftreden vanwege zijn rol in het afluisterschandaal rond het boulevardblad News of the World, dat vorige week zondag voor het laatst verscheen. Vicepremier Nick Clegg sprak in een reactie zijn steun uit voor Cameron.

Cameron kwam zwaar onder vuur te liggen in de afgelopen weken. De premier kreeg onder meer kritiek vanwege zijn benoeming van een voormalige hoofdredacteur van News of the World als woordvoerder.

De oppositie en media plaatsen verder grote vraagtekens bij de warme banden die Cameron tot voor kort onderhield met topfunctionarissen binnen News Corporation, het mediaconglomeraat van zakentycoon Rupert Murdoch dat eigenaar was van News of the World.

Hoorzitting

De Britse parlementscommissie onderzoekt de afluisterpraktijken bij de Britse zondagkrant News of The World. Onder anderen Murdoch en diens zoon James zullen in Londen worden ondervraagd over wat zij wisten van de afluisterpraktijken van journalisten van News of the World. Die joegen op primeurs door telefoongesprekken en voicemails af te luisteren. Zelfs de telefoon van een vermist meisje bleek te zijn afgeluisterd.

Ook werden politiefunctionarissen betaald om informatie te geven over gevoelige zaken.

Uitstel reces
David Cameron verblijft sinds maandag in Afrika. Hij is bezig met een rondreis, waarbij hij tot en met donderdag vier landen wilde bezoeken. Het programma is drastisch ingekort in verband met het steeds verder uitdijende schandaal. De premier keert dinsdagavond terug in eigen land.

Het parlement zou aanvankelijk dinsdag met reces gaan. De oppositiepartij Labour heeft echter gevraagd om woensdag een extra zitting te houden om over het afluisterschandaal te kunnen debatteren.

Cameron stelde dat hij tijdens zo'n zitting een verklaring zou kunnen afleggen over onder meer de stand van zaken bij het juridisch onderzoek naar de afluisterpraktijken door Britse media.

Topman Britse politie
Maandagmiddag legde voor de tweede keer in 24 uur tijd een topman van de Britse politie zijn functie neer in verband met het afluisterschandaal. John Yates, assistent-commissaris en de belangrijkste functionaris op het gebied van terrorismebestrijding bij de politie in Londen, nam zijn besluit een dag nadat zijn baas Paul Stephenson was opgestapt wegens corruptiebeschuldigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden