Cameratoezicht nodig bij Indië-monument

amsterdam – Er komt cameratoezicht bij het Nationaal Indië-monument in Roermond. „Dat is onvermijdelijk”, zegt burgemeester Henk van Beers van Roermond. Bij het monument, ter nagedachtenis aan ruim zesduizend Nederlandse militairen die omkwamen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, zijn afgelopen week ruim vijftig bronzen gedenkplaquettes gestolen. Schade: ruim honderdduizend euro.

Eind 2007 zijn ook al vier bronsklokken van het carillon van het monument verdwenen. „We besloten toentertijd de resterende klokken extra goed te bevestigen en stelden extra surveillance in”, zegt Van Beers.

„Maar de nieuwste diefstal maakt duidelijk dat cameratoezicht onvermijdelijk is, al heeft dat natuurlijk een schaduwzijde.” Zo kunnen camera’s de privacy aantasten van bezoekers, realiseert Van Beers zich. „Er komen bij het monument bijvoorbeeld mensen die as uitstrooien.”

De burgemeester laat op dit moment de mogelijkheden en kosten van cameratoezicht onderzoeken. Daarbij zijn twee opties: controle door de politie of door bewakingsbedrijven.

De Stichting Nationaal Indië-monument is voorstander van cameratoezicht. „De verzekering zal waarschijnlijk ook aanvullende eisen gaan stellen qua beveiliging”, aldus Geert Plattel, secretaris van de stichting, die erop wijst dat de emotionele schade van de diefstal veel groter is dan de materiële. „Zo wordt dat ook ervaren, blijkt uit de vele reacties die we hebben gekregen van nabestaanden en militairen.”

De stichting zal samen met de gemeente het cameratoezicht moeten betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden