Camerata RCO geeft nieuwe energie

Ze zijn lid van het Koninklijk Concertgebouworkest en spelen met elkaar kamermuziek. Vanavond treedt Camerata RCO op met Alexander Kerr, oud-concertmeester van het orkest.

Het begint in een zomervakantie, een jaar of zes geleden. Klarinettist Hein Wiedijk en violiste Annabeth Webb, getrouwd en beiden spelend in het Koninklijk Concertgebouworkest, zijn op vakantie in Levanto aan de Ligurische kust. In het nabijgelegen Cinque Terre is een kamermuziekfestival. Als de organisatie daar hoort dat zij musici van het beroemde Concertgebouworkest zijn, wordt gevraagd of zij in het festival willen optreden. Webb en Wiedijk vragen een paar collega's uit het orkest met hen naar Italië te gaan en Camerata RCO is geboren.

"Het is begonnen als een strijkkwartet plus klarinet", vertelt Wiedijk. "En geleidelijk breidde het zich uit. Zo'n club als Camerata was een levenslange wens van ons. Een ensemble zoals het legendarische Melos Ensemble uit Londen. Een flexibele groep, waarmee je in verschillende samenstellingen heel diverse programma's kunt maken. Er zijn wel een paar voorwaarden om mee te mogen doen. De leden van Camerata RCO moeten ook allemaal in het Concertgebouworkest spelen, daar vaste remplaçant zijn of er ooit vast gespeeld hebben. Uiteraard hebben we met het orkest goed overlegd over ons ensemble en de naam ervan. Je kunt niet blijven rondreizen als 'Ensemble met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest' (KCO). Bij het orkest waren ze op dat moment bezig om meer bekendheid te geven aan de letters RCO, afkorting voor Royal Concertgebouw Orchestra. En dus werd het Camerata RCO."

Al vrij snel werden er cd's gemaakt op het label Gutman Records. Door het succes van die cd's was het bereik ineens veel groter. Er zijn nu gemiddeld vijftig concerten per jaar, maar het kantoor van het ensemble is gewoon bij Webb en Wiedijk thuis. Marc Daniel van Biemen (viool) en Jeroen Woudstra (altviool) helpen flink in de organisatie mee.

"Het is soms druk voor een gezin met vier kleine kinderen, maar er is makkelijk te schuiven met afspraken. We kunnen het op deze manier volhouden. Voordeel is dat alle leden allemaal dezelfde KCO-agenda hebben. Het moet vooral leuk blijven; zodra het op werk gaat lijken is het dat niet meer. Het samen musiceren schept een band, het is gezellig en het geeft nieuwe energie.

"Vanavond spelen met we Alexander Kerr, oud-concertmeester van het KCO die het orkest tien jaar geleden verliet. We zagen op internet een concertaankondiging van hem. In Amerika zou hij voor de eerste keer Schönbergs 'Verklärte Nacht' spelen. De eerste keer? Dat vonden wij voor iemand met zoveel ervaring opvallend en dus boden wij hem als vrienden aan om datzelfde geniale stuk met ons te spelen als hij ooit weer in Nederland zou zijn. Hij vertelde dat hij met het Dallas Symphony Orchestra, waar hij concertmeester is, in april naar Amsterdam zou komen. Het orkest heeft dat optreden vanwege de terreurdreiging inmiddels afgeblazen, maar Alexander is toch gekomen.

"En dus spelen we vanavond 'Verklärte Nacht' in de Kleine Zaal, ons eerste zelf georganiseerde concert daar. We zetten hoog in, maar we konden de huur mede betalen uit de opbrengsten van de cd's. Er zijn plannen om de Vierde van Mahler voor ensemble op cd uit te brengen en we zijn bijvoorbeeld in gesprek met Philippe Herreweghe. In mei geven we concerten aan de Amerikaanse westkust. In onze vrije periode bij het orkest. Zo kunnen we Camerata en orkest naast elkaar blijven doen, want het orkest gaat natuurlijk altijd voor."

Camerata RCO en Alexander Kerr vanavond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Morgenavond spelen ze onder leiding van Jaap van Zweden en met de broers Jussen muziek van Mozart in een benefietconcert voor de Stichting Papageno in de Amsterdamse Rai.

www.camerata-rco.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden