Camera's ontleden ijshockeyspel

eindhoven – Innovatie, is de heilige overtuiging van de Nederlandse IJshockeybond (NIJB), leidt naar triomf. Straks is die eeuwige herinnering aan de winterspelen in Lake Placid in 1980 weggepoetst. „Ons doel zijn de Spelen over acht jaar”, zei voorzitter Joop Vullers van de NIJB bij de presentatie gisteren op de ijsbaan in Eindhoven van een ’high tech’ analysesysteem. Tien camera’s op en rond de ijshockeybaan registeren alle bewegingen van de spelers. „Doel is de nationale jeugdselectie naar een hoger niveau te stuwen”, aldus Tommie Hartogs, een van de bondscoaches. „We zijn nu in staat van onze fouten te leren en ons spel te verbeteren.” Nederland is volgens hem het eerste land in Europa dat met deze trainingshulpmiddelen oefent.

Hartogs, als trainer ook verbonden aan het Centrum voor Topsport en Onderwijs, leidt sinds vorig jaar een dertigtal jonge ijshockeytalenten op. Zij moeten de kern gaan vormen van de Nederlandse ploeg die in 2018 de Olympische prestatie van Oranje in de VS van dertig jaar geleden moet doen vervagen.

Een gewaagd plan, erkent Vullers. Zeker gezien de flinterdunne koortjes waaraan de Olympische aspiraties zijn opgehangen. De ijshockeybond is een van de kleinere sportorganen in Nederland met iets meer dan 5000 leden. De smalle basis weerhoudt Vullers niet van dromen. „Het is zeer ambitieus maar niet onhaalbaar. Neem Zwitserland, tien jaar geleden vergelijkbaar met ons niveau en nu een van de toplanden. Het is een uitdaging maar die gaan wij graag aan.”

De bond stond volgens Vullers voor de keuze: of doorgaan met het ’onderhouden van de ijshockeysport’ of ontwikkelen. Het werd na veel wikken en wegen dat laatste. Het idee om spelers en trainingen te analyseren was niet nieuw, in ander sporten wordt het al in de praktijk gebracht. Het stelde een kleine bond als de NIJB wel voor een nog veel grotere uitdaging: geld. Financiële middelen om een dergelijk project te bekostigen heeft de bond niet, zegt Vullers eerlijk. Een deel van de middelen komt uit subsidiepotjes van ondermeer het NOC-NSF, een ander deel uit de zakken van het bedrijfsleven. Toch bleken die niet toereikend om het Eindhovense Ice Hockey Field Lab in Eindhoven van de grond te tillen. De bond diende bij te lappen, nu en in komende jaren. Geld dat de ijshockeybond niet heeft, erkent Vullers. „Dit neemt een flinke hap uit onze totale bondsbegroting van ruim zes ton. 125.000, om precies te zijn.” Vullers spreekt liever niet over risico’s. „Ondanks het mindere economische klimaat hoop ik een beroep te kunnen doen op het bedrijfsleven.”

„Je moet het zo zien”, vervolgt Vullers, „dit is een investering is kwaliteit. Als wij de Spelen halen of de A-groep (tegenwoordig Topdivision, red.) betekent dat veel meer exposure, meer media-aandacht en dus een toestroom van jeugd. Daarmee hebben wij ons eigenlijke doel bereikt, de noodzakelijke groei.”

Naast de sportieve injectie neemt de bond ook de eigen bestuurlijke rangen onder handen. Die worden met behulp van de internationale ijshockeyfederatie naar een hoger niveau gestuwd, is het plan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden