Camera in de cel

De directeur van een strafinrichting heeft volgens de Penitentiaire beginselenwet drie gronden voor een besluit tot cameraobservatie in een strafcel.

Ten eerste kan hij de vergaande maatregel baseren op het belang van orde en veiligheid in zijn inrichting: zoals bij een sluimerend gevangenisoproer.

In de tweede plaats is er een heel algemene regel voor cameratoezicht:

om een 'ongestoorde' vrijheidsbeneming te waarborgen.

Tenslotte was er nog een derde, tegelijkertijd de meest toegepaste mogelijkheid:

de geestelijke of lichamelijke toestand van de gedetineerde, bijvoorbeeld als iemand de neiging heeft tot zelfmoord. In dat laatste geval moest er overigens wel advies worden uitgebracht van een gedragsdeskundige.

Vrijdag voegde minister Korthals aan het rijtje mogelijkheden een vierde toe:

cameraobservatie mag voortaan ook als ,,bij ontvluchting of schade aan de gezondheid van de gedetineerde grote maatschappelijke onrust zou ontstaan of wanneer dit ernstige schade zou kunnen toebrengen aan de betrekkingen van Nederland met andere staten of met internationale organisaties''.

In de toelichting bij de aangepaste regeling schrijft Korthals dat bij de nieuwe categorie moet worden gedacht aan ernstige gewelds- of zedenmisdrijven, maar ook aan misdrijven tegen de veiligheid van de staat of terroristische misdrijven.

,,Het kan daarbij gaan om politieke misdrijven. (...) Wanneer de gedetineerde iets overkomt, dan wel wanneer hij ontvlucht, zou dit onvoorziene ernstige gevolgen kunnen hebben voor de openbare orde of de democratische rechtsorde.''

Minister Korthals wijst erop dat 'lang niet in alle gevallen' er vooraf bij een gedetineerde signalen zijn dat hij zelfmoord wil plegen.

Cameratoezicht mag hoogstens twee weken duren, maar de maatregel kan vrijwel onbeperkt door de gevangenisdirecteur met telkens twee weken worden verlengd. Bovendien moet de gevangenisarts wekelijks controleren of de gedetineerde niet te zwaar te lijden heeft onder permanente observatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden