Cambuur schrikt niet meer van nachtmerries

LEEUWARDEN - Op een winderige doordeweekse avond kampioen worden op De Langeleegte in Veendam zonder zelf te spelen. Het is de nachtmerrie van elke eerste divisionist minus Cambuur Leeuwarden. Die club is sinds zaterdag gek op nachtmerries.

ANDRE BISSCHOP

Zelden was een domper heviger dan die na de 44ste derby tussen Cambuur en Heerenveen (0-0). In de 87ste minuut drong het tot het publiek door dat FC Zwolle in Roosendaal met 1-0 leidde. En, zo wisten alle 14 200 toeschouwers, als RBC deze zaterdag een punt meer verspeelt dan Cambuur, dan is het feest in Leeuwarden. Ze konden haast niet wachten. Ze deden stiekem al van hopladiee, ze zongen fijn over Zwolle en vals over Heerenveen. Na 27 jaar eerste divisie was het tijd voor een verzetje. Tsjongejonge, wat hadden ze een schik. De tijden van Jan Bens herleefden zowaar. Bens was de trainer die SC Cambuur in zijn seizoen van oprichting 1964/65 kampioen van de tweede divisie maakte. Het was de eerste en laatste promotie van de club.

Mejuffrouw Anneke Douma schoof zenuwachtig heen en weer op haar stoeltje. Ze had voor de wedstrijd het Friese volkslied mogen zingen en moest straks duizenden doldwaze, misschien wel dronken Leeuwarders met evergreens en smartlappen zien te vermaken. De verslaggevers van de Leeuwarder Courant haalden de kopieen van de speciale bijlage, die meteen na de wedstrijd zou verschijnen, nog maar eens uit hun jaszak om ze op fouten na te lezen. Hans Wiegel zat zich met zijn zoontje Erik even verderop al te verheugen op het volgende seizoen. Dan zou het geen Heerenveen meer zijn, maar Ajax, Feyenoord en PSV en kreeg zijn mooie provincie na twee jaar (toen Heerenveen eredivisie speelde) weer eens landelijk aanzien. De clubbestuurders droomden naast de commissaris van hoge recettes en de renovatie van het Gemeentelijke Sportpark Cambuur waar burgemeester en wethouders vast hun goedkeuring aan zouden geven. En wat hadden ze er goed aan gedaan die Theo de Jong te contracteren. Hij had het 'm met zijn FC Zwolle toch maar mooi geflikt dat Cambuur voor eigen publiek kampioen kon worden. Wat een bekwame trainer zal dat zijn. Van blijdschap konden ze niet meer stoppen met lachen.

De speaker zag het prille geluk precies drie minuten aan. Hij wist dat RBC gelijk had gemaakt, maar kon het niet omroepen omdat arbiter Uilenberg liet voortspelen. Toen de man uit Losser de kwaliteitsarme derby op met afstand het slechtste veld van Nederland beeindigde kwam het hoge woord er uit. "Mensen we zijn geen kampioen." Dat kwam aan. Brutale tieners renden gewapend met closetpapier, een stalen buis en vuurwerk het veld op om het vak Heerenveen-fans aan te vallen. Sinds Maarten de Jong met een spandoek 'Nooit meer Cambuur' in de rondte heeft gelopen is het nooit meer goed gekomen tussen de supportersgroepen. De MI-side van Cambuur verspreidde aan de vooravond van de 43ste derby, oktober 1991, pamfletten in Heerenveen met de tekst 'Abe is dood, nu Maarten de Jong nog'. Zover gingen ze zaterdag gelukkig niet. In hun eigen Leeuwarden volstonden ze met het spandoek 'Heerenveen aufwiedersehen' en die agressie dan.

Juffrouw Douma wist niet hoe snel ze op het pers-home moest klimmen om de gemoederen met haar chansons te sussen. En heus, schoorvoetend trokken de boosaardige tieners zich terug. Het feest is voorbij, beseften ze. Kampioen worden tegen Heerenveen, het scenario was te mooi om te slagen. Natuurlijk had Heerenveen geen bal zin mee te werken aan dat olijke Leeuwardense gedoe. Fritz Korbach, de enige trainer die bij beide Friese clubs heeft gewerkt en daar bijzonder trots op zegt te zijn, kwam om te winnen. De spelersbus reed onder politiebegeleiding Leeuwarden in en uit en dat gaf Heerenveen zo'n Brits gevoel dat het elftal opeens doorhad dat het met knoerthard ploeteren zelf ook nog voor promotie in aanmerking kon komen. En als Uilenberg een doelpunt van Roelofsen niet wegens buitenspel had afgekeurd dan...

"Ach, aan Theo de Jong heeft het niet gelegen" , reageerde Rob Baan die naar FC Twente gaat. "Hij heeft het waargemaakt. Het leek me fantastisch om in je eigen stadion kampioen te worden. Ik overweeg nu om de promotie veilig te stellen in de laatste wedstrijd van het seizoen, hier tegen Zwolle. Dat moet met Theo te regelen zijn." Jammer dat Veendam morgen al tegen RBC speelt. Verliest RBC een punt dan is Cambuur alsnog kampioen. "Een beetje een domper. Maar als het aan mij ligt gaan we er met z'n allen heen" , zei Baan en hij ledigde zijn enige glaasje Beerenburg van de avond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden