Calorieën

Er zijn onderwerpen waarbij ik een langzaam toenemende radicalisering bij mezelf voel opkomen. Bij andere voel ik dat niet. Bij verschijnselen als 'Brexit' en 'Denk' ligt het proces waarbij mijn gedachten extremer worden vooral bij het eerste. In den beginne kon ik nog meevoelen met die warrige Britten die spijt kregen na hun Brexit. Maar nu dat de lafheid van de leiders van het vertrek-kamp dagelijks wordt geëtaleerd (bijna niemand onder hen die de verantwoordelijkheid wil nemen voor deze ramp) wordt mijn positie radicaler. Ik snap nu pas wat ze met die Brexit in feite beoogden: net niet vertrekken, maar de rest van Europa schrik aanjagen en zo allerlei privileges binnenhalen. Dat doen ze al veertig jaar: spugen en bijten in de hand die je overeind houdt om weer een compenserende aai te vangen. Jammer dat ze zich grondig hebben vergist, dat het verwachte 'net niet' een angstaanjagend 'net wel' is geworden. Laat ze dan maar rustig op duizenden blaren zitten, denkt de radicalo die ik ben.

Bij de politieke beweging 'Denk' van de Nederturken Kuzu en Öztürk, voel ik geen radicalisering, maar alleen tederheid. Die twee dwergjes bedoelen het goed en verzamelen op de bagagedrager van hun tandem alle clichés die in het met-behoud-van-eigen-identiteit-tijdperk nog dagelijkse kost waren. Nu hebben ze gedurende twee dagen aan het hoofd van Kamervoorzitter Khadija Arib staan zeuren om het werk van de 148 overige Kamerleden stil te leggen ter viering van het einde van de ramadan. Ik bedoel maar: als je toch zo graag met zijn tweetjes wil flierefluiten in het calorieënparadijs, dan ga je toch rustig spijbelen?

Wel lief van de Denkertjes dat ze ook hun kameraadjes hun eigen suikerziekte gunnen. Met die ramadan heb ik weinig op sinds ik Afrikaanse ambulante verkopers als vallende mussen onwel zag worden op hete Italiaanse stranden. Dit vastenritueel is niet alleen hoogst ongezond, maar wordt nu ook als instrument gebruikt om andermans geloofsvastheid de maat te nemen. Aan het begin van de huidige vastenperiode werd bijvoorbeeld in Nice een serveerster in het gezicht geslagen door een zekere Ali E. omdat ze drankjes aan het serveren was (de man kreeg acht maanden cel ). Vorige week werd een video van de jonge arts Ahmed Farissi bijna 100.000 keer bekeken in Marokko. Farissi maakte zich gedurende 7 volle minuten boos over zijn vriend, die door twee mannen op straat in Rabat was afgeranseld. Die vriend, die diabeticus is, had zich achter een boom verschanst om een chocoladereep en een beetje water naar binnen te werken. Hij werd helaas opgemerkt. In Marokko kun je volgens artikel 222 van het boek van strafrecht tot zes maanden gevangenisstraf krijgen als je als moslim in het openbaar etend wordt gesnapt.

Zelfs op Joop.nl protesteert men tegen de dictatuur van de ramadan. Daar klaagde een (blonde) columnist dat hij door een Nedermarokkaan werd aangesproken omdat hij tijdens de ramadan op kauwgom kauwde(!). Beste Denkertjes Kuzu en Öztürk, van mij mag u zich dinsdag weer rustig volproppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden