Calimero

Zo'n 450 omroepmedewerkers verzamelden zich dinsdagmiddag in het Muziekcentrum van de omroep en dat was helemaal niet gek voor een eerste keer. Nooit eerder was het bestuur van de publieke omroep op het idee gekomen eens een bijeenkomst met programmamakers te beleggen.

Nu de bezuinigingen hun tol eisen, was de tijd rijp, oordeelde de raad van bestuur van de NOS en aldus geschiedde. Omroepbaas Harm Bruins Slot stuurde hoogstpersoonlijk een uitnodiging naar alle omroepmedewerkers en werd daarin gesteund door alle omroepdirecteuren.

Van tevoren werd hoopvol naar de middag uitgekeken, maar toch verliep de bijeenkomst uiteindelijk teleurstellend. Aan het incasseringsvermogen van Bruins Slot en de zijnen lag het niet. Manmoedig werden de aantijgingen op Calimero-niveau gepareerd: wij zijn klein en zij zijn groot en dat is niet eerlijk. De roep om 'snijden in eigen vlees' richting omroepdirecteuren en 'chefjes' was luid hoorbaar. Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur, suste de oproerkraaiers met de mededeling dat ,,de programmakwaliteit pas in het geding zal zijn als alles is gedaan om de efficiëntie van de omroepen te verbeteren''. Natuurlijk zal het 'waterhoofd', zoals de forse managementlaag van de omroep door Radio 1-presentatrice Harmke Pijpers (Avro) treffend werd genoemd, niet worden ontzien. ,,Wij kennen geen medewerkers die belangrijker zijn dan andere'', stelde Bruins Slot de programmamakers gerust.

De bezorgde omroepmedewerkers, die zich in al hun bezorgdheid op internet hebben verenigd, staarden zich zo blind op de in hun ogen buitensporige beloningen van het management, dat de kernvraag die Bruins Slot de zaal voorlegde volledig ondersneeuwde. ,,Wordt de kijker of luisteraar de dupe van de bezuinigingen?'', vroeg Bruins Slot. Als antwoord stond een omroepmedewerker op om Ad 's Gravesande (programmachef bij de Avro) de oren te wassen over diens vermeende auto met chauffeur. Die hij overigens niet bleek te hebben. ,,Er ligt nu toch ook een kans om programma's te verbeteren?'', probeerde Bruins Slot nog voorzichtig, maar de zaal was in alle opgekropte woede alweer bij de volgende directeur.

Dieren

Gelukkig werden er ook zinnige dingen gezegd, overigens meer door het aangeklaagde 'waterhoofd' dan door de bezorgde omroepmedewerkers. VPRO-directeur Peter Schrurs bijvoorbeeld merkte op dat de publieke omroep de laatste jaren programma's maakt 'met de maatstaven van de commerciëlen'. Hij sprak de hoop uit dat het prestatiecontract van staatssecretaris Van der Laan daar straks een einde aan zal maken. Ook zinnig was de oproep van hoofd actualiteiten van de NCRV, Cees Labeur, om niet te rigide om te gaan met programmafinanciering door derden. ,,Als we met 'Netwerk' geen reportages meer mogen maken met geld van hulporganisaties, zullen hele delen van de wereld niet meer worden belicht. Zonder sponsoring is er gewoon geen geld om reportages in de Derde Wereld te maken.'' En ook freelance cameraman Arjen Kroon (o.a. 'Zembla', 'Netwerk') had een punt met zijn emotionele oproep niet meer van verslaggevers te vragen dan nu al gebeurt. ,,Mensen moeten nu al 16 uur achter elkaar draaien omdat er geen geld is voor een hotelletje.''

Nog een goed startpunt voor discussie was de opmerking van EO-directeur Henk Hagoort dat samenwerking weliswaar goed is, maar wel met behoud van identiteit. ,,Kijkers krijgen nu al bij wijze van spreken drie keer op een avond de Volkskrant in de bus. Met 'Twee Vandaag', 'Netwerk' en 'Nova'.''

Tot bijval of inhoudelijke discussie leidde het allemaal niet. Laat staan dat met het voldongen feit van de bezuinigingen voor ogen de programmamakers bereid waren hun eigen rol kritisch te bezien. De ondanks de bezuinigingen aan haar omroep loyale EO-medewerkster werd weggehoond. Terwijl tien minuten later bleek dat ongeveer de helft van de aanwezigen de navelstreng met zijn omroepvereniging niet zou willen doorsnijden. Het wilde maar niet tot zelfreflectie komen en dat was op z'n zachtst gezegd een gemiste kans.

Terwijl de wil tot samenwerking heus aanwezig is, zo verzekerde Tros-directeur Huib Boermans. Blijmoedig kondigde Boermans een Hilversums primeurtje aan: de redacties van 'Dierenmanieren' (Tros) en 'Alle dieren tellen mee' (Avro) zullen in de toekomst meer gaan samenwerken. Laat het een lichtend voorbeeld zijn voor 'Netwerk' en de EO, die inmiddels door een (dure?) bemiddelaar de samenwerking door de strot geduwd moeten krijgen.

Babe

Presentatrice Regina Romeijn, de niet-gelovige relibabe die voor de EO het tv-programma 'Zij gelooft, zij niet' maakt, staat komende maand in de mannenglossy FHM. In een kek doorzichtig truitje en een weinig verhullend zwart tangaatje. Slik. De EO had het bijbehorende stukkie tekst ('Mijn ideale man is een beetje een Tikkel. Hard van buiten en zacht van binnen') weliswaar geautoriseerd, maar uit de zinsnede 'Vrolijk en kordaat legde ze uit wat ze wel, en wat ze vooral niet wilde zien op de foto's' blijkbaar geen conclusies getrokken. Beetje dom, want hoewel FHM nog net geen Penthouse is, is een blik in het bladenschap van een gemiddelde sigarenboer genoeg om te weten welk vlees je in de kuip hebt. In onze top-10 nog meer mensen die zich onverwacht blootgaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden