Calimero tart vliegveld Eelde tegen 'aangedaan onrecht'

EELDE - Ogenschijnlijk zit hij boordevol vechtlust; op beeldende wijze schildert hij in pittige woorden het onrecht dat hem is aangedaan. Maar de laatste week is het hem nu al een paar keer overkomen 'dat hij zat te janken als een grote vent omdat hij met de rug tegen de muur staat'.

HANS DE PRETER

Dan vermant hij zich weer, de 32-jarige vlieginstructeur Wim de Nijs, die in een paar dagen tijd landelijke bekendheid kreeg wegens zijn conflict met de directie en de luchtverkeersleiding van de Luchthaven Eelde.

Eindelijk heerst er dan nu een nerveuze spanning in de lucht op Groningen Airport Eelde, maar niet vanwege de zo fel begeerde toename van bedrijvigheid, wel vanwege iets dat lijkt op een tamelijk ordinaire ruzie. Wekenlang is er al sprake van een koude oorlogssfeer. Die stemming wordt in belangrijke mate bepaald door de pesterige Flintstone-imitaties van De Nijs die daarmee, zegt hij, 'een punt wil maken'. Hij wil genoegdoening voor het feit dat hij zich onheus bejegend voelt. Volgens De Nijs tracht de directie zijn bedrijf, vliegschool Nice Flight, onderuit te halen en zijn er ook anderen op Eelde die een einde willen maken aan zijn prille luchtvaartschool. Calimero slaat nu terug.

“Dat mensen zich hier ergeren wanneer ik de Flintstone-kreet 'Jabbedabbedoe!' gebruik tijdens het contact met de verkeerstoren, kan ik me best voorstellen. Net zo goed als ik me kan voorstellen dat mensen zich ergeren als ik met een Frans accent spreek. Maar dat doe ik omdat ìk degene ben die recht heeft zich geïrriteerd te voelen. Omdat ik zeer onrechtvaardig ben behandeld toen mij volstrekt ten onrechte de huur werd opgezegd”, aldus De Nijs. Hij zal, zolang men op de luchthaven niet voor rede vatbaar is, de wereld wel laten zien hoe men in het noorden 'van een mug een olifant maakt'.

Aanleiding voor het Flintstone-gedrag van De Nijs, die nu twee jaar een vliegschool heeft, vormt het feit dat hij in januari in een kantoor op de luchthaven werd aangetroffen terwijl hij de liefde met zijn vriendin bedreef. Volgens de directeur van Aiport Eelde, F. van der Werff, is dat zeer onfatsoenlijk en daarom werd hem de huur opgezegd per 1 april aanstaande.

De Nijs ontkent niet dat hij bij de amoureuze activiteit werd betrapt. Integendeel, hij komt daar rond voor uit. Sterker nog: als hij nu weer voor de keuze stond zou hij het opnieuw doen en ook op die plaats. Volgens De Nijs, die beter bekend staat wegens zijn didactische kwaliteiten dan wegens diplomatieke gaven, zijn er andere oorzaken voor de conflicten en wordt de vrijpartij nu als excuus gebruikt om hem van het vliegveld te weren. Zijn vliegopleiding wordt door concurrenten als een gevaar gezien, zegt hij, omdat hij de piloten in spe voor 95 000 gulden aan een brevet helpt, waar opleidingen elders tenminste 170 000 gulden vragen.

Strijdlust

Hoewel hij het er de afgelopen dagen af en toe te kwaad mee had, is zijn strijdlust toch ongebroken. Voorzover er plannen zijn om zijn luchtbrevet af te nemen, zal hij zich tot z'n laatste spaarcent en tot de laatste snik juridisch verweren. “Ik heb nooit de wet overtreden. Het is volstrekt onjuist dat ik mensenlevens in gevaar zou hebben gebracht. Men beweert nu dat ik m'n Cessna verkeerd zou hebben geparkeerd. Maar ik heb hem geheel volgens de regels gestald en degene die voor die regels verantwoordelijk is, is luchthaven-directeur Van der Werff”.

Aangesprokene kan de kritiek van De Nijs op geen enkele wijze onderschrijven. Directeur Van der Werff staat nog steeds pal achter zijn besluit om De Nijs de huur op te zeggen. “Het geeft volstrekt geen pas om op een van onze kantoren de liefde te bedrijven. Zoiets doe je niet, of dat kantoor nu wel of niet in gebruik is. Het bureau was overigens wel degelijk door ons in gebruik. En als je het dan toch wilt doen, doe je dat maar op je eigen terrein en in je eigen tijd”, aldus Van der Werff.

Volgens de directeur had hij voor het incident in januari geen problemen met De Nijs. Ook is het niet zo dat het Van der Werff niet lekker zit dat De Nijs met zulke lage prijzen werkt. “Dat is pertinente onzin! Zijn prijspolitiek, dat is zijn goed recht. Laat het marktmechanisme z'n werk doen. Waarom zou ik hem ontmoedigen? Integendeel, wanneer er mensen bij onze luchthaven zijn die met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, dan stimuleren we dat. Daar moeten wij het hier juist van hebben. Maar je moet je wel aan de gedragsregels houden”, aldus Van der Werff.

In het verleden had de directeur nooit problemen met De Nijs, die echter al wel problemen had met de luchtverkeersbeveiliging. De Nijs zou de regels aan z'n laars lappen. Volgens de luchthavendirecteur heeft De Nijs in elk geval het afgelopen weekeinde strafbare feiten gepleegd en heeft hij met draaiende propeller mensen willen intimideren.

Door over de startbaan te taxiën heeft hij mensenlevens in gevaar gebracht. Deskundigen van de Rijksluchtvaartdienst in Den Haag en experts van de Luchtvaartinspectie in Hoofddorp buigen zich inmiddels over de vraag of het brevet van De Nijs kan worden ingetrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden