'Caligula' naar internationale festivals

EINDHOVEN (ANP) - Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven speelt de komende maanden 'Caligula' van Albert Camus op internationale theaterfestivals in Lissabon, Hannover en Edinburgh. Daarnaast is het stuk te zien op een aantal vaste speelplekken in Nederland en België.

Het Eindhovense gezelschap speelde het stuk ook al in 1996. Het won destijds de Grote Theaterfestival Prijs 1996. Camus heeft verschillende versies van 'Caligula' geschreven. Regisseur Ivo van Hove koos enkele jaren geleden voor de oorspronkelijke tekst uit 1941. Daarin ligt de nadruk op de existentiële crisis van de Romeinse keizer Caligula.

De vertaling is van de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Jan Versweyveld is verantwoordelijk voor het toneelbeeld. Steven van Watermeulen speelt de titelrol. Daarnaast werken onder anderen mee Chris Nietvelt, Bart Slegers, Ramsey Nasr en Joop Doderer. De première van 'Caligula' is op 9 april in Eindhoven.

Het Zuidelijk Toneel presenteert volgende maand ook een co-productie met de Toneelacademie Maastricht. Zeven studenten van de acteursopleiding maken samen met Peter de Graef een voorstelling op basis van Joost van den Vondels Lucifer. De première daarvan is op 8 april in Maastricht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden