Californië verplicht inenten scholieren

null Beeld afp
Beeld afp

Californië kiest voor verplichte vaccinaties voor leerlingen, een ingrijpende wet die ouders dwingt hun kinderen te laten inenten tegen levensbedreigende ziekten zoals mazelen en kinkhoest. Doen zij dit niet, dan zijn hun kinderen niet meer welkom op scholen en moeten ouders beginnen aan thuisonderwijs.

Mede dankzij de campagne van de familie Krawitt werd een wetsvoorstel hiervoor aangenomen. Alleen gouverneur Jerry Brown moet nog groen licht geven. Carl Krawitt, vader van een ziek kind, is klaar met ouders en hun argumenten om hun kinderen niet te laten vaccineren. Hij ziet niet-ingeënte kinderen als een gevaar voor zijn zevenjarige zoon Rhett Krawitt.

"Als ouders ervoor kiezen hun eigen kind niet te vaccineren en dat kind sterft, dan is dat de eigen verantwoordelijkheid. Maar als mijn kind door de uitgebroken mazelenepidemie ziek wordt en doodgaat, dan is dat door hun beslissing", zei Carl Krawitt tegen nieuwsorganisatie NPR.

Herstellende
Rhett vocht 4,5 jaar tegen leukemie. Nu hij eindelijk vrij is van kanker is er dus een nieuw probleem: uitbraak van mazelen. Een levensbedreigende situatie voor hem, omdat Rhett niet kan worden gevaccineerd. Zijn immuunsysteem is nog herstellende en het kan maanden duren voordat zijn lichaam gezond genoeg is voor inentingen. Ondertussen wordt Rhett omringd door niet-ingeënte kinderen. Marin, de provincie waar hij woont, telt de meeste gezinnen die principieel tegen vaccinatie zijn. 84 procent van de basisschoolleerlingen is niet ingeënt. Het gaat vooral om progressieve, welgestelde gezinnen die zeggen dat het vaccin leidt tot autisme.

De zevenjarige Rhett heeft zelf campagne gevoerd om dit te veranderen. In het Californische parlementsgebouw vroeg hij politici het wetsvoorstel te steunen. Maar, wist ook Rhett, steun van het publiek kan doorslaggevend zijn. Rhetts ouders zetten een filmpje van hem online waarin hij zijn verhaal vertelt en iedereen oproept hem te steunen in zijn strijd. Zo verzamelde hij meer dan 32.350 handtekeningen: allemaal mensen die vinden dat alle kinderen moeten worden gevaccineerd.

Lang niet iedereen is het hier mee eens. Volgens oudergroep A Voice For Choice moeten vaccinaties niet worden opgedrongen. Woordvoerder Christina Hildebrand noemt de situatie "verontrustend" en zegt dat haar organisatie er alles aan doet om het voorstel tegen te gaan.

Bescherming
Maar Luther Cobb, voorzitter van de California Medical Association, zegt dat ouders onderschatten hoe ernstig sommige besmettelijke ziekten zijn. "De recente epidemie liet zien hoe gemakkelijk het zich kan verspreiden. Mensen denken dat het alledaagse ziekten zijn, maar ondertussen gaan er mensen dood aan mazelen", zei Cobb tegen LA Times.

Volgens oncoloog Robert Goldsby, de arts van Rhett, is het juist daarom belangrijk kinderen met lage weerstand te beschermen. "Er zijn honderden andere kinderen in dezelfde situatie als Rhett. Zij moeten vertrouwen op de gemeenschap om hen te beschermen", zei Goldsby tegen NPR.

Rhett met handtekeningen. Beeld ap
Rhett met handtekeningen.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden