Californië snakt naar wat water

Vijfhonderd dollar kan het je kosten als je water verspilt in Californië. En deze week kondigde gouverneur Jerry Brown aan dat de boete 10.000 dollar gaat worden.

BAS DEN HOND

Het is de Amerikaanse deelstaat menens. Dit is het vierde jaar dat er niet genoeg sneeuw is gevallen in de Sierra Nevada. En ook de Colorado, die ver naar het oosten in de Rocky Mountains ontspringt, voert niet genoeg water aan. Het grote reservoir Lake Mead is nog maar voor 38 procent gevuld. Boeren maken de grondwatervoorraden in zo'n tempo op dat de bodem van het grote landbouwgebied, de Central Valley, met centimeters per jaar, hier en daar zelfs decimeters, omlaag zakt. En dus worden er maatregelen genomen en oplossingen bedacht.

Sommige daarvan, zoals de boetes voor verspilling, raken de burgers direct. In Los Angeles kun je zo'n boete krijgen als je meer dan drie dagen per week je gazon besproeit. Mogelijk wordt dat twee of zelfs maar één dag. In het laatste geval, zei waterdirecteur Marty Adams tegen de Los Angeles Times, gaat de stad er echt anders uitzien, dan overleeft gras niet in het halve of hele woestijnklimaat dat grote delen van Californië van nature hebben.

En ook daarop moet dan de regelgeving worden aangepast. Want veel gemeenten delen nu nog boetes uit als je je gras bruin laat worden: geen gezicht. In het parlement van de staat is nu een wet in behandeling die deze boetes moet verbieden. Er is ook een subsidieregeling voor wie een kunstgrasveld voor zijn huis of bedrijf laat aanleggen.

Gemeenten in Californië proberen aan hun besparingsopdracht te voldoen door de watertarieven te verhogen. Maar op dat vlak heeft Californië onlangs een tegenslag te verduren gehad. Een gerechtshof vernietigde de progressieve watertarieven van de gemeente San Juan de Capistrano. Wie meer dan een basishoeveelheid water verbruikte, ging per liter een stuk meer betalen. Maar dat lijkt in strijd met een artikel in de grondwet, dat zegt dat de overheid nooit méér voor haar diensten mag vragen dan ze kosten.

undefined

Reservoirs bouwen

Het zou natuurlijk mooi zijn als Californië op een of andere manier aan meer water zou kunnen komen. De staat gaat in ieder geval meer reservoirs bouwen. Nu er minder smeltwater gelijkmatig uit de bergen komt, is het belangrijk om alles vast te houden wat in incidentele stortbuiten naar beneden komt.

Bij San Diego is een ontziltingsinstallatie in aanbouw, die met een zeeftechniek zeewater scheidt in drinkbaar water en pekel, en in zeven procent van de behoefte van de stad kan voorzien. Het is een techniek die veel energie kost, schimpen milieugroepen, waardoor de fabriek bijdraagt aan het klimaatprobleem dat mogelijk de droogte in Californië veroorzaakt.

Je kunt natuurlijk ook water aanvoeren uit plaatsen waar het nog wel in overvloed is. Acteur William Shatner - bekend als gezagvoerder James Kirk van sterrenschip Enterprise, uit de serie 'Star Trek' - heeft bedacht dat het kan met een pijpleiding langs de snelweg I-5, beginnend bij de berucht regenachtige stad Seattle in de staat Washington. Hij wil het geld bij elkaar halen via de crowdfundingsite Kickstarter: 27 miljard euro moet genoeg zijn.

Een onhaalbaar idee, zeggen ze zowel in Californië als in de staat Washington (waar het de laatste tijd ook al vervelend weinig regent en sneeuwt). Maar een serieus Frans ingenieursbureau wil een leiding op de zeebodem leggen die zoet water uit de monding van twee rivieren in Noord-Californië naar het dorstige zuiden kan brengen, voor maar 3,5 miljard euro. De staat studeert er op.

De beheerder van deze golfbaan in La Quinta, Californië, heeft grote moeite om het gras groen te houden.

In de omgeving van Palm Springs wordt veel water verbruikt vanwege de vele zwembaden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden