Californië niet akkoord met plan VW

De Californische toezichthouder CARB heeft het plan van Volkswagen afgewezen om een deel van de auto's met sjoemelsoftware terug te roepen voor reparatie. Het Duitse autobedrijf had voorgesteld om 16.000 duurdere Volkswagens, Audi's en Porsches in de Verenigde Staten met een zware 3.0-liter motor terug te roepen. In de garage zouden ze worden aangepast aan de eisen.

De toezichthouder vindt het voorstel niet toereikend. De CARB betwijfelt of Volkswagen de uitstoot voldoende terug kan brengen. De toezichthouder hoopt in een gesprek met de autofabrikant tot een betere oplossing te komen.

In de Verenigde Staten sloot Volkswagen eind juni een deal met verschillende toezichthouders over gedupeerde autobezitters en het terugbrengen van extreme emissie. Volkswagen kwam een schikking van 15 miljard dollar overeen voor ongeveer 482.000 autobezitters. Daarnaast betaalt Volkswagen 86 miljoen dollar aan boetes aan de Amerikaanse staat Californië.

De uitspraak van de toezichthouder kan betekenen dat Volkswagen nog eens 85.000 dure Volkswagens, Audi's en Porsches zal moeten terugkopen. Hiermee kan de rekening die de Duitse autobouwer betaalt na het sjoemelschandaal in de VS nog verder oplopen.

Volkswagen gaf in september vorig jaar toe software te hebben geïnstalleerd die emissietestapparatuur in laboratoria om de tuin leidt. Daardoor waren de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik op de weg.

Het autobedrijf stortte na de bekendmaking in een diepe crisis. Het is sindsdien in onderhandeling met de Amerikaanse autoriteiten over de afwikkeling van het schandaal.

In Europa dringt de Europese Commissie aan op eenzelfde deal als in de VS, maar Volkswagen voelt hier niets voor. De milieuregels voor uitstoot van stikstofoxiden zijn minder streng in Europa. Europese klanten hoeven daarom niet te rekenen op een vergelijkbare financiële compensatie als in de VS.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden