Californië mag gazon niet sproeien

Gouverneur Brown wil minder waterverbruik, maar laat de landbouw met rust, en die is juist grootverbruiker

Het is afgelopen met de grasgroene gazonnetjes in Californië, dreigt gouverneur Jerry Brown. Na aanhoudende droogte en een winter met extreem weinig neerslag komt hij met maatregelen die 25 procent waterbesparing eisen. Maar is dat genoeg?

De Democratische gouverneur was helemaal naar de Sierra Nevada gereisd voor zijn persconferentie. Hij wilde alle veertig miljoen Californiërs laten zien dat hij met zijn voeten in droog, bruin gras stond, en niet in de sneeuw. Die zou daar moeten liggen in deze tijd van het jaar. Sinds in 1950 begonnen werd met meten van sneeuwval, is in Californië nog niet zo weinig gevallen. Sneeuw zorgt normaliter voor een derde van de watervoorraad.

Het is al drie jaar schipperen met water, maar de combinatie van recordtemperaturen en droogte is zonder weerga. "De huidige droogte in Californië is de ernstigste in de afgelopen 1200 jaar", schreven onderzoekers van Nasa en de universiteiten van Cornell en Columbia in Science Advances.

Begin 2013 luidde Brown ook al de noodklok. Het doel was toen om 20 procent van het waterverbruik terug te dringen. Dat is slechts voor de helft gelukt, waardoor Brown nu meer dwang inzet: "Het dagelijks besproeien van uw mooie kleine grasveldje gaat tot het verleden behoren". Maar de vraag is welke grootverbruikers het meeste water opmaken en of dat zo kan doorgaan.

Nieuwe maatregelen eisen van scholen, universiteiten, golfbanen, begraafplaatsen en parken een kwart water te minderen. Gemeenten moeten 4,5 miljoen vierkante meter grasstroken vervangen door droogtebestendige begroeiing. Consumenten krijgen korting op waterbesparende apparatuur. En Brown roept waterbedrijven op om hoog waterverbruik extra te belasten en met een plan van aanpak te komen. Waterdistricten die niet voldoende minderen, krijgen boetes die tot 10.000 dollar per dag kunnen oplopen.

Burgers in Californië gebruiken per dag 265 liter, meer dan twee keer zoveel als een Nederlander (120 liter). Dat zijn dan nog de zuinigsten, want in rijke woestijnstadjes met zwembaden, grote tuinen en golfbanen is dat 1100 liter per dag per hoofd. De allergrootste verbruiker blijft de landbouw, die 80 procent van het water opslokt. De staat verbouwt op grote schaal groente, fruit, noten en wijn. Maar juist de boeren krijgen niet de beperking van 25 procent opgelegd.

De reden is dat zij zware jaren achter de rug hebben, waarin zij minder en duurder water moesten kopen. Daardoor liggen al duizenden hectares braak. Toch is juist de intensieve landbouw en veeteelt met zijn zogeheten grote 'watervoetafdruk' een van de factoren die om een fundamenteel andere aanpak vraagt. Tel daarbij op de opwarming van de aarde en een netwerk van lekkende leidingen die veel water verspillen. Maar over structurele veranderingen rept de gouverneur met geen woord.

Duidelijk is dat een warm, droog gebied niet eindeloos grondwater kan blijven oppompen. Californië schreeuwt om het ontwikkelen van producten die minder water gebruiken. Een glas wijn dat 120 liter water kost om te maken, een kilo tarwe 1300 liter, een kilo rundvlees dat 15.500 liter slurpt - over dergelijke verspilling wordt in de VS op beleidsniveau nog niet nagedacht. De reden: de Amerikaanse voedselindustrie blijft een grote geldschieter van de politiek. Kraft-Heinz, Coca-Cola en Mars willen nog niet richting duurzaamheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden