Californië dweilt niet langer met open kraan

Beeld anp

Het waterverbruik in Californië is in juni met 27 procent teruggedrongen. Daarmee werd ruimschoots voldaan aan de eis van gouverneur Jerry Brown, die zijn bevolking een maand geleden dringend verzocht het verbruik met een kwart terug te dringen.

De droogte in Californië houdt ondertussen voor de vijfde achtereenvolgende zomer aan. De regio gaat gebukt onder een van de droogste periodes in haar historie. De maand juni was zelfs voor Californische begrippen heet.

In totaal voldeden 265 van de 409 waterschappen aan de eis van Brown, die in juni van kracht werd. Van de overige waterschappen kwam het grootste deel minder dan 15 procent tekort, 16 waterschappen kwamen niet eens in de buurt van de doelstelling. Met die waterschappen gaan staatsambtenaren binnenkort in gesprek. Veelverbruikers hangt een boete van 500 tot 10.000 dollar per dag boven het hoofd.

Het terugbrengen van het waterverbruik is hoognodig in Californië. Drinkwaterreservoirs staan leeg en rivieren zijn opgedroogd. Veel boeren, die het voor de watervoorziening moeten hebben van irrigatie, moeten het al maanden zonder stellen. Duizenden hectares landbouwgrond zijn daardoor braak komen te staan. In sommige gemeenten komt er nauwelijks nog water uit de kraan, terwijl in het zuiden van Californië steeds meer voortuinen bruin kleuren.

59,4 miljard liter
In totaal werd er in juni 59,4 miljard liter water bespaard. In sommige gemeenten werd het waterverbruik zelfs met meer dan veertig procent teruggedrongen. Dat lukte pas nadat gemeenten en steden de duimschroeven flink aandraaiden.

Zo mochten huiseigenaren nog maar twee keer per week hun gazon bewateren, restaurants werden gesommeerd zuinig te zijn met het verstrekken van gratis water en in Los Angeles werden subsidies verstrekt aan mensen die hun gazons vervingen door tegels, zand, grind en planten die weinig vocht nodig hebben.

Aanvankelijk wilde Brown dat inwoners vrijwillig 20 procent minder water gingen verbruiken, maar dat leverde geen resultaten op. Voor veel Californiërs ligt het moeilijk de sproeiers op te geven die voor een groene voortuin zorgen.

Brown wil dat het waterverbruik voor februari volgend jaar met 32 procent wordt teruggedrongen. De komende maanden wordt het aanpoten. Juist in de maanden juli en augustus wordt in Californië gewoonlijk het meeste water verbruikt.

Beeld anp
Beeld anp

Zo werkt water in Californië
De sneeuw in de bergen is de natuurlijke wateropslagplaats van de staat. Na de winter moet het smeltwater de reservoirs bevoorraden en van daaruit stroomt het water via een systeem van kanalen en aquaducten naar het zuiden. Bijna alle sneeuw en regen vallen in het noordoosten, terwijl 80 procent van de bevolking in de onderste helft van de staat woont. Daar bevinden zich aan de kust ook de grote agglomeraties San Francisco, Los Angeles en San Diego.

Die ingewikkelde loodgieterij heeft jarenlang gezorgd voor ongebreidelde groei. Californië ging van 15 miljoen inwoners in 1960 naar bijna 40 miljoen vandaag. De economie is de zevende ter wereld.

Maar het systeem zit aan zijn limiet. Professor Kevin Starr zei onlangs in een interview met de New York Times: "Het was niet de bedoeling dat hier 40 miljoen mensen zouden wonen. Dit is een cultuur die zich al 150 jaar uitvindt en heruitvindt. De vraag is: wanneer bereiken we de limiet?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden