Caldenborghs Voorlinden pakt uit en 300 Mondriaans in Den Haag

Museum Voorlinden

In de museumwereld zijn alle ogen gericht op Wassenaar. Daar opent in september het nieuwe museum Voorlinden van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Hij bouwde in ruim vijfig jaar een omvangrijke en imposante collectie op van moderne en hedendaagse kunst met tal van grote namen. Dat de ambities van het museum torenhoog zijn, blijkt ook uit zijn personeelsbeleid. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, gaat Voorlinden leiden. Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, maakt de openingstentoonstelling: een postuum eerbetoon aan de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly (1923-2015).

Eeuwfeest De Stijl

Na Vincent van Gogh en Jeroen Bosch krijgen nu de kunstenaars van De Stijl een themajaar: 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Musea in het hele land vieren dat met met tentoonstellingen over deze beweging, die streefde naar een radicale vernieuwing van de kunst. Een hoofdrol is weggelegd voor Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg, de bekendste Stijl-kunstenaars. Het Gemeentemuseum Den Haag gaat al zijn 300 Mondriaans exposeren. Ook is er aandacht voor de architectuur van De Stijl , met onder meer een grote Rietveldexpositie in het Centraal Museum in Utrecht.

Alma-Tadema terug in Friesland

In zijn schilderijen neemt Alma-Tadema (1836-1912) de kijkers mee naar de Romeinse oudheid. Hij verbeeldt het alledaagse leven zo overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor films als 'Ben- Hur' en 'De Gladiator'. Uit de hele wereld komen zijn werken naar het Fries Museum in Leeuwarden, dat een groot overzicht wijdt aan deze van origine Friese kunstenaar.

Italiaanse topkunst in Twente

Het houdt maar niet op in Enschede, waar Rijksmuseum Twenthe opnieuw de aandacht trekt met topkunst. Na succesvolle exposities over de Vlaamse Primitieven, Turner en Gainsborough, komen nu meer dan veertig grootmeesters van de Italiaanse renaissance naar Twente. De schilderijen van onder meer Rafaël, Titiaan, Bellini, Campi en Tintoretto uit de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia worden zelden uitgeleend. Het museum wordt verbouwd en daarom laat het de collectie reizen. Hoogtepunt van de expositie is 'Zegenende Christus van Rafaël'.

Tinguely in Stedelijk

Het Stedelijk Museum Amsterdam kiest bij de opening van het seizoen letterlijk voor toeters en bellen, met een tentoonstelling van Jean Tinguely (1925-1991). 'Machinespektakel' toont meer dan honderd van zijn merendeels bewegende machinesculpturen, films, foto's en tekeningen. Alles beweegt, piept, knort en knarst bij Tinguely. Primeur voor Nederland is zijn macabare Mengele Totentanz (1986), opgebouwd uit verkoolde balken, landbouwmachines van de firma Mengele en dierenskeletten: een gigantisch memento mori.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden