Caitlyn (voorheen Bruce) Jenner schudt debat transgenders op

Beeld epa

"Bruce moest altijd liegen, maar Caitlyn heeft geen geheimen." Op de cover van Vanity Fair prijkt de nieuwe gedaante van de Amerikaanse realityster Caitlyn Jenner, die voorheen als Bruce door het leven ging. De voormalig olympisch kampioen kreeg een warm onthaal op sociale media. "Zo'n prachtvrouw kan een enorm rolmodel zijn voor transgenders", zegt Philip Tijsma van COC Nederland.

In een wit korset toont Caitlyn Jenner (65) met zwoele blik haar naakte schouders en weelderige lokken. Het iconische portret werd gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Annie Leibowitz. Pulitzerwinnaar Buzz Bissinger nam het bijbehorende verhaal van 22 pagina's voor zijn rekening.

Hoewel de 'nieuwe' Jenner op Twitter pas net uit het ei is, verzamelde ze in een recordtijd 2,28 miljoen volgers. Op het sociale medium is zelfs een 'bot' (een geautomatiseerd account, red.) gesignaleerd die gebruikers op de vingers tikt die Jenner aanduiden met het verkeerde geslacht.

'Eindelijk mezelf'
"Ik ben blij dat ik na zo'n lange strijd eindelijk mezelf ben", meldt Jenner in een tweet. "Welkom op de wereld, Caitlyn. Ik kan niet wachten totdat jullie haar/mij beter leren kennen."

In het interview in Vanity Fair vertelt Jenner waarom ze op 65-jarige leeftijd alsnog van geslacht is veranderd. "Als ik op mijn sterfbed zou liggen en ik had dit allemaal geheim gehouden, zou ik denken: je hebt dus je hele leven verknald."

Toch waren de reacties op de foto van Jenner niet onverdeeld enthousiast. Zo bespotte Fox News haar 'Playboy-outfit' en bleef een presentator Jenner stug aanduiden met 'hij' en 'hem'. De Amerikaanse pastoor Ronnie Floyd verbaasde zich in het tijdschrift People over de lovende reacties op de coming out van Jenner. "Vaders, zorg dat jullie je zoons opvoeden in de buurt van mannelijke mannen", waarschuwde hij. "Het is merkwaardig dat de wereld hiervoor applaudisseert. Je geslacht is niet veranderlijk."

Bruce Jenner in 2010.Beeld afp

De negatieve reacties onderstrepen het belang van Jenners actie, zegt Evelien Snel, voorzitter van de Vereniging Genderdiversiteit Nederland. "Het is goed dat er een steen in de vijver wordt gegooid. Ik ben altijd enthousiast als mensen die al in het nieuws staan, uitkomen voor hun transgender-zijn of geaardheid. Neem André van Duin, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij homo is. Of transgender Kelly van Big Brother. Al vind ik haar niet het meest sprekende voorbeeld, met haar werk achter de webcam."

Snel is onder de indruk van de storm die op sociale media is losgebarsten na de coming out van Jenner. "Die heftige reacties geven aan dat Amerika nog niet zo ver is", zegt ze. "Je moet er rekening mee houden dat de kerk in de Verenigde Staten een veel grotere rol speelt dan hier."

Rolmodel
Ook Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland, is blij met de publieke transformatie van Jenner. "Zo'n prachtvrouw kan een enorm rolmodel zijn voor transgenders", zegt hij. "Wat dit extra bijzonder maakt is dat Caitlyn in een vorig leven een topatleet was. De topsport is nog steeds een bastion waar weinig mensen voor hun geaardheid uitkomen."

Zonder zichtbaarheid geen acceptatie, meent Tijsma. "Zowel in Nederland als Amerika zijn transgenders de afgelopen jaren veel zichtbaarder geworden, maar er is nog veel te winnen. Zo staan maar 4 op de 10 Nederlanders positief tegenover transgenders, en heerst onder deze groep een drie tot vier keer zo hoge werkloosheid."

Realityserie
Om dat te veranderen is zichtbaarheid belangrijk, beaamt ook Evelien Snel. Maar dat Caitlyn Jenner na een voorpagina ook een eigen realityserie krijgt, vindt ze wat overdreven. Lachend: "Dat gaat natuurlijk een beetje ver. Ik zou zo niet in elkaar zitten."

Corine van Dun, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, vindt zo'n serie juist een goed idee. "Dat is toch hartstikke leuk? Zoiets heb ik nog nooit gezien. Ik ben zelf geen fan van realityseries, maar als zij het doet, ga ik misschien wel kijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden