Cairo en Jeruzalem beschuldigen elkaar ervan vredesproces in gevaar te brengen

JERUZALEM, CAIRO (Reuter, AFP, AP) - Jeruzalem heeft gisteren van Egypte geëist de verbale aanvallen op Israël te staken. Minister van buitenlandse zaken David Levi waarschuwde dat “als Egypte zo doorgaat met zich te uiten, het niet langer een centrale rol in het vredesproces kan spelen.”

De betrekkingen tussen de twee landen staat de afgelopen dagen in het teken van een weinig plezierige woordenwisseling, waarbij Egypte Israël er op onverbloemde wijze van beschuldigt het vredesproces naar de knoppen te helpen. Zo stelde de Egyptische onderminister van buitenlandse zaken, Adel Safti, dat Netanjahoe nodig naar een psychiater moet omdat hij lijdt aan een fobie wat betreft Israëls veiligheid.

Die uitspraak was Israël natuurlijk zeer tegen het zere been, en minister van buitenlandse zaken David Levi riep gisteren dan ook onmiddellijk de ambassadeur van Egypte, Mohammed Basjoeni, bij zich op het matje.

Sneren

Daarbij is Basjoeni ook stevig onderhouden over andere Egyptische sneren richting Israël. Zo zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moessa maandag dat een ieder die meent dat vrede mogelijk is zonder een Israëlische terugtrekking uit de Golan en zonder het oprichten van een Palestijnse staat “hetzij naïef, hetzij een imbeciel is”.

Zijn onderminister Fati Sjazli maakte tegelijkertijd zijn Israëlische collega's uit voor 'dinosaurussen'. Letterlijk zei hij dat Israëlische bewindslieden de “taal van dinosaurussen” gebruiken met hun uitspraken dat er nooit een Palestijnse staat zal komen.

Mede aanleiding tot de recente 'woordenwisseling' was echter een uiterst ongelukkige uitlating van Netanjahoe zelf geweest. Deze was twee weken geleden nogal fors ingegaan op het Egyptische dreigement een economische conferentie over het Midden-Oosten af te gelasten als Israël zich niet wat flexibeler zou opstellen. De in Amerika opgegroeide Netanjahoe reageerde met een kennelijk gangbare Amerikaanse uitdrukking, toen hij het Egyptische dreigement vergeleek met “een man die zijn eigen neus afsnijdt”.

Maar in Egyptische oren klonk het veel kwaadaardiger dan bedoeld en Cairo reageerde onmiddellijk woedend dat “Netanjahoe er beter aan zou doen van Egypte's neus af te blijven, omdat anders Egypte aan zijn neus zou komen”. Ook een van Netanjahoe's eigen ministers gaf toe dat de premier zich tamelijk ongelukkig had uitgedrukt.

Centrale rol

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede met Israël sloot. De betrekkingen waren ook voor de wisseling van de wacht in Israël al allesbehalve optimaal. Cairo, dat voor zichzelf een centrale rol heeft weggelegd in de regio, kon zich niet vinden in de dromen van de inmiddels voormalige Israëlische premier Peres over een 'nieuw Midden-Oosten'.

Ook de Israëlische toenadering tot Jordanië werd in Egypte met zorg aanschouwd. Maar beide zijden trachtten op correcte wijze met elkaar om te gaan. Met het aantreden èn optreden van Netanjahoe lijkt de toon gezet voor een hardere bejegening wederzijds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden