Cafés teleurgesteld in horecabond

Aan de gevel van café De Koopman in Tilburg hangt een protestspandoek tegen het rookverbod. (Maarten Hartman) Beeld
Aan de gevel van café De Koopman in Tilburg hangt een protestspandoek tegen het rookverbod. (Maarten Hartman)

De horecabond roept zijn leden op zich aan de wet te houden, en dus aan het rookverbod. Steeds minder kleine cafébazen trekken zich daar iets van aan. Toch zijn hun actiebijeenkomsten rookvrij. Vandaag praten ze over ludieke acties.

De kleine cafébazen van actiecomité ’Buigen of Barsten’ schrikken niet terug van de strengere controles die minister Ab Klink (CDA) van volksgezondheid heeft aangekondigd. Ze blijven roken toestaan. Sinds gisteren krijgen overtreders geen waarschuwing meer, maar meteen een bon.

„Ik zit niet te wachten op een boete, maar toch: laat maar komen”, zegt Leon Laros van de Tilburgse kroeg De Koopman. Dat is minder tegenstrijdig dan het lijkt: de actievoerders hebben een boete nodig voor ze naar de rechter kunnen. Ook Sjef Broeren van café De Kauw blijft het protest steunen. „Ik vermoed dat ik binnenkort een boete krijg. Maar hopelijk kunnen we met z’n allen iets voor elkaar krijgen.” De actievoerders hebben een fonds opgericht om boetes samen te betalen.

’Buigen of Barsten’ staat lijnrecht tegenover Koninklijke Horeca Nederland. De bond roept zijn leden op zich aan de wet te houden. Woordvoerder Joris Prinssen wil zelfs strengere controles. „De minister moet nu zijn werk doen. We waren altijd tegen het rookverbod, maar die strijd is gestreden. Nu staat de ene horecaondernemer roken toe en vult zijn zakken. De ander houdt zich aan de wet en loopt inkomsten mis. Dat is niet sterk.” De horecabond vindt wel dat Klink de kleine cafébazen tegemoet moet komen. Prinssen laat aan de politiek over op welke manier.

„Koninklijke Horeca draait eromheen”, vindt Leon Laros van ’Buigen of Barsten’. „Ik heb mijn lidmaatschap nog niet opgezegd, maar het vertrouwen is wel flink gedaald.” De strijdbare eigenaar van De Koopman heeft een spandoek opgehangen dat de helft van zijn voorgevel vult.

Volgens Laros hebben zich inmiddels 1400 cafés uit het hele land bij de dertig Tilburgse initiatiefnemers aangesloten. De geestverwanten van ’Red de kleine horecaondernemer’ hebben ruim achthonderd inschrijvingen. Dinsdag vergaderden een paar honderd kasteleins in Tilburg. Roken kon daar alléén tijdens ingelaste rookpauzes. „Zo laten we zien dat we níet de sigaret promoten”, legt Laros uit. „We willen alleen onze rokende klant tevreden houden.” Vandaag praat het comité over mogelijke ludieke acties. Laros: „We willen de regering raken, maar verder moet niemand er last van hebben.”

Advocaat Jean-Louis van Os wil iedere boete die bij het actiecomité binnenkomt aanvechten, om ’zoveel mogelijk zand in de machine te strooien’. Volgens Van Os is het verbod in strijd met Europese regels, vanwege de economische nadelen voor ondernemers. Tilburgse cafés hebben 20 tot 55 procent minder omzet, zo stelt Leon Laros op basis van eigen onderzoek. Hij kent twee kroegen elders in het land die failliet zijn gegaan door het verbod. Koninklijke Horeca Nederland heeft nog geen cijfers. „We krijgen vooral signalen van cafébazen uit Zuid- en Oost-Nederland, omdat die concurrentie hebben van illegale zuipketen”, zegt Prinssen. Hij wijst erop dat cafés het echter ook moeilijk hebben vanwege de economische crisis.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft totnogtoe bijna zevenduizend controles uitgevoerd. Ruim driehonderd cafés kregen een waarschuwing, twintig een boete. De VWA richt zich vooral op steden met veel protesterende horecaondernemers. Naast Tilburg zijn ook Groningen, Den Helder en Texel ’berucht’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden