'Caféhouders moeten creatieve oplossingen zoeken voor rokers'

den haag – Voor café-eigenaren met een kleine marge staat er een harde winter voor de deur. Niet alleen de economische onzekerheid jaagt mensen de horeca uit. Sinds de kleine, bruine kroeg niet meer vol staat met blauwe rook, blijven mensen weg.

De PVV schreeuwt wekelijks moord en brand over de gevolgen, maar krijgt alleen steun van VVD en Verdonk om het verbod te beëindigen. Morgen krijgt minister Klink op het CDA-congres van zijn leden het verzoek om veel meer te doen voor kleine cafés, vooral aan de grens.

Wil CDA-Kamerlid Cisca Joldersma een uitzondering maken voor cafés die hun rokers zien verdwijnen naar de buurtkroeg in België? „Er moeten geen uitzonderingen komen. Als cafés vlak bij de grens zich niet aan het verbod hoeven te houden, krijg je een stroom die kant op. Dan kun je kijken naar eigenaren zonder personeel, maar daar hebben de buurtkroegen weer last van. We hebben gedacht aan een bepaald aantal vierkante meters, maar dan zijn er cafés die er net buiten vallen. Het duidelijkst en eerlijkst is om voor iedereen dezelfde regels te laten gelden.”

Wat moeten de café-eigenaren dan? „Er zijn veel creatieve oplossingen mogelijk, zoals rookafscheidingen voor de bar. Wat de precieze problemen zijn en of het rookverbod tot minder omzet leidt, moeten we onderzoeken. Voor sommige cafés is het heel moeilijk. Er is een hardnekkige groep rokers voor wie het roken de basis van de gezelligheid was. Het verschilt per café hoeveel last ze ervan hebben. Daar moet ik bij zeggen dat veel café-eigenaren vorig jaar hebben afgewacht, terwijl ze wisten dat het verbod er aan zat te komen.”

Het CDA in de grensregio Etten-Leur slaat alarm over de kleine cafés: de politiek doet te weinig. Terecht? „We moeten heel serieus naar de knelpunten kijken. Sommige cafés mogen van het bouwbesluit geen aparte rookruimte maken, omdat ze te klein zijn. Of je moet door de rookruimte naar de wc en dan mag het niet. En soms mag buiten niet worden gerookt. Aan dat soort dingen moeten we iets doen. Het is onzin dat als een cafébaas zich wel wil aanpassen, het niet kan. Wij willen eerst een onderzoek naar de problemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden