cabaret

AMSTERDAM - Erik Breij liet dit seizoen de cabaretgroep achter zich die hij 16 jaar geleden oprichtte. In zijn eerste soloprogramma toont Breij aan zonder Purper te kunnen, terwijl Purper een avond lang laat zien dat het niks is zonder Breij.

'Leden komen, leden gaan, maar Purper blijft bestaan', klinkt het bij aanvang van het nieuwe, twaalfde theaterprogramma van Purper. Het kwartet van de laatste jaren werd een sextet, omdat maar liefst drie nieuwe leden de plaats van Erik Breij kwamen innemen: danser-zanger Perry Dossett en muzikanten Martin van Dijk en Tom Barlage. Dossett vestigde de aandacht verdiend op zich in de theatershows van Karin Bloemen en de musical West Side Story. Toch lijkt nu slechts zijn donkere huidskleur er toe te doen. Zijn aandeel is zeer beperkt en hij doet vooral dienst als schietschijf voor de anderen van de groep, die zich wel erg voorspelbaar kleurloos tegen hem afzetten.

Kiest Purper hier voor de meest platgetreden paden, dat gebeurt helaas niet in het geval dat daar wél een goede reden toe was. Martin van Dijk en Tom Barlage maakten furore als muzikale begeleiders van onder anderen Jenny Arean en Adèle Bloemendaal. Het was daarom te verwachten dat Purpers 'Six Pack' vooral een muzikale voorstelling zou worden, maar niets is minder waar.

Dit programma is een aaneenschakeling van flauwe sketches, belegen grappen (alle onder de gordel) en nogal matige liedjes, grotendeels geschreven door Frans Mulder. Die werd in het verleden door Erik Breij in toom gehouden, maar krijgt als nieuwe 'leider' van de groep klaarblijkelijk geen enkel weerwoord van de andere leden. Slechts enkele nummers ontstijgen de platte lol, zoals een bijdrage van Friso Wiegersma. Die leverde ook enkele sterke liedteksten aan voor het soloprogramma van Erik Breij.

“En op de achtste dag sprak de Here: 'Ik ben het belangrijkste nog vergeten.' En er was muziek.” Zo begint Breij de voorstelling waarin klassieke en moderne muziek amusant met elkaar verbonden worden. Zeg maar in de stijl van Hans Liberg, maar dan ingetogener. Het geheel is een intiem, maar afwisselend muzikaal programma met verrassende invalshoeken, grappige parodieën en (helaas slechts) enkele sterke literaire liedjes van Friso Wiegersma.

Erik Breij brengt zijn programma in het rokkostuum dat lange tijd symbool was voor Purper, maar waarvan die groep zich heeft ontdaan. Ook dat geeft te denken. Eigenlijk is het zo dat de naam Purper verkeerd terechtkwam. Het echte Purper bestaat nog maar uit één persoon: oprichter Erik Breij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden