Opinie

Cabaretiers mijden actualiteit, blijkt op Leids Cabaret Festival

Nieuwe, jonge cabaretiers geven in hun conferences nauwelijks meer commentaar op de actualiteit.

Dat bleek afgelopen weekeinde tijdens de finale van het 29e Leids Cabaretfestival, waar de Vlaming Roy Aernouts zowel de jury- als de publieksprijs kreeg.

Het Leids Cabaretfestival, dat voortkomt uit het studentencabaret, had aanvankelijk als doel om het maatschappelijk geëngageerde cabaret onder jonge mensen te stimuleren. Die tijden blijken anno 2007 geheel voorbij.

De andere twee finalisten – Intgeniep, ook uit Vlaanderen, en Paulien Cornelisse uit Amsterdam – becommentariëren net als de winnaar eerder leefstijlen dan politiek. Het trio Intgeniep – Jo Tambuyzer, Ben van Doninck en Wouter Voorspoels – bracht een bonte verzameling sketches en liedjes waarbij ze een vernuftig spel speelden met de werkelijkheid en het publiek. „Geestig, regelmatig hilarisch, energiek en los”, oordeelde de jury.

In het programma ’Dagbraken’ van Paulien Cornelisse was een licht tobberige vrouw te zien, die haar huis niet meer uitkomt en haar leven vult met wonderlijk kronkelige gedachtes. De jury vond haar ’een even slim als droogkomisch talent’.

Winnaar Roy Aernouts was eveneens een trio met zijn getalenteerde percussionist Ephraim en contrabassist Hannes d’Hoine en bracht een mengeling van popmuziek en grappige verhalen. De jury noemde Aernouts een surrealist en denkt dat hij ’zowel tekstueel, muzikaal als theatraal een talent is met diepgaand perspectief”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden