Cabaretier op de planken voor V&D'ers

Leon van der Zanden wil ontslagen personeel opbeuren

MARIJKE DE VRIES

Om eerlijk te zijn kwam cabaretier Leon van der Zanden (38) zelf ook al jaren niet meer bij V&D. Maar toen hij op Facebook werd benaderd door V&D-medewerkster Miranda uit Gemert, beloofde hij haar een speciale, eenmalige V&D-voorstelling op dinsdag 8 maart voor de 'slachtoffers'.

'V&D-slachtoffers', is dat een grapje?

"Zo heeft Miranda dat genoemd. Zij en haar collega's zijn slachtoffer geworden van het faillissement en verdienen wel een feestje, vond ze. Ik zei: als jij de mensen regelt, regel ik de zaal. Binnen een dag waren er 1200 aanmeldingen, gisteren stond de teller op 1600. Het Parktheater in Eindhoven heeft mij al vaker geholpen. Een andere voorstelling ging niet door, dus de grote zaal was beschikbaar."

Passen er zoveel mensen in dat theater?

Lacht: "Nee, dat heeft negenhonderd plekken. We moeten dus mensen teleurstellen. Het theater heeft bedacht dat er per filiaal een vak is waarvoor ex-medewerkers zich kunnen inschrijven."

Waar gaat je voorstelling 'Supergewoon' over?

"Over mijzelf. Ik ben afgelopen jaar vader geworden van drie kinderen. Mijn vriendin had er al twee, en samen we hebben een baby gekregen. Dan verandert er wel wat, er gaat ook een spirituele deur open. Mijn voorstelling gaat over leven vanuit je hart, daaruit kan ik wel putten voor de V&D-werknemers, ik wil ze een hart onder de riem steken."

Is er ook ruimte voor een paar harde grappen over V&D?

"Ik heb de grappen nog niet af, ik weet pas net dat het allemaal doorgaat. Ik weet ook niet of de medewerkers op harde grappen zitten te wachten. Maar cabaret kan dingen relativeren, dat kan ze wel helpen. Zo is dinsdagavond normaal geen drukke avond in het theater omdat mensen de volgende dag moeten werken, daar hebben zij geen last van. En als het niet gratis was, zouden ze waarschijnlijk niet komen, die spiegel kan ik ze voorhouden. Al mijn voorstellingen zijn interactief, de beste grappen ontstaan in het contact met de zaal."

Komen er meer voorstellingen als de V&D-variant een succes wordt?

"Er was al iemand die vroeg of ik naar Zaandam kwam. Een ander zei: ik ben al twintig jaar werkloos. In principe is het eenmalig, ik heb ook mijn gewone speeldata. En het personeel van het Parktheater werkt die avond natuurlijk niet voor niks, dus dat komt voor mijn rekening. Goed, als zich genoeg mensen aanmelden, huren we het Ziggodome af. Misschien kan het UWV dat sponsoren?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden