Recensie

Cabaretduo Matroesjka stipt veel aan, maar gaan niet echt door tot waar het pijn doet

MatroesjkaBeeld Robin Alysha Clemens

Cabaret
Matroesjka
Brainwash
★★☆☆☆

Hoe maak je grappen over een depressie? Voor die uitdaging stonden Lisa Loeb (29) en Janneke Rinzema (28), samen het cabaretduo Matroesjka. De twee wonnen de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunstfestival, kregen lovende pers en gingen als een speer.

Maar vlak voordat hun tweede programma ‘Brainwash’ in première zou gaan, in oktober 2017, liep het mis. Loeb (de blonde) kreeg een depressie, de première werd een jaar uitgesteld, Rinzema kwam hierdoor ook thuis te zitten.

Dat is een flinke tegenslag voor een jong duo én interessante stof voor een cabaretvoorstelling, zou je denken. Want hoe voelt het om ineens ‘gek’ te zijn, de controle te verliezen? En wat doet het met de ander, die haar plannen en inkomsten voor een heel jaar ziet wegvallen?

Blootgeven

Toch komt de depressie niet van de grond in ‘Brainwash’, dat onlangs alsnog in première ging. ‘Heb jij je pilletje wel genomen?’, vraagt Rinzema aan Loeb. En later: ‘Ga je nog neuken vanavond?’ Want gebrek aan libido zou erop kunnen wijzen dat Loeb haar depressie toch nog niet heeft overwonnen.

Het zijn grappen zonder bite omdat de cabaretières zichzelf niet bloot geven, ze raken niet aan angst en ziekte maar vliegen er op flinke afstand overheen. 

Matroesjka profileert zich als hét technocabaretduo van Nederland; een slim frame, want technocabaret (harde grappen op dikke beats) is hun eigen vondst.

Dat de twee vrouwen veel in hun mars hebben, staat buiten kijf: ze hebben dijken van stemmen (geschoold op het conservatorium), een lekker stevige uitstraling en geestige mimiek.

Die gebruiken ze bijvoorbeeld in een vette sketch over sekstoerisme, waarbij een 69-jarige vrouw (Rinzema) zich laat verwennen door een jonge Afrikaan (Loeb). En in een snackbar-act, waarin Rinzema bij ‘Patatpoes Patries’ allerlei varianten op een patatje oorlog ­besteld, zoals een PKK-souflé met vrijheid-van-meningsuitjes. Tot groot vermaak van het publiek.

Ambitie

Uit de onderwerpen die het tweetal behandelt, spreekt ambitie: naast seks en depressie ook vluchtelingen, integratie, de overeenkomsten tussen gekte en religie, euthanasie en emancipatie. De vraag is wel: wat heeft Matroesjka hierover te zeggen? Nog niet zoveel, blijkt uit ‘Brainwash’: de twee cabaretiers stippen van alles aan, maar gaan niet echt tot de bodem, tot waar het pijn doet. Daardoor zijn hun grappen vaak nog vlak en weinig origineel. 

Maar ondanks dit gemis voel je het talent van Loeb en Rinzema. Als ze hun volgende programma met wat meer durf en zelfspot in elkaar zetten, zullen ze het publiek nog aangenaam verrassen. Want in deze Matroesjka zitten ongetwijfeld nog veel mooie poppetjes verborgen.

Lees meer recensies op trouw.nl/theaterrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden