'C&A wil weten wie de slachtoffers zijn'

Directeur: Bengalen ook beter bewustmaken van brandgevaar

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

Summier reageerde de kledingketen C&A tot nu toe op de brand in de Bengaalse kledingfabriek Tazreen Fashions waarbij 112 mensen omkwamen. C&A liet daar, dertig kilometer van Dhaka, 220.000 sweaters maken. Het bedrijf, eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer, meldde 26 november, daags na de brand, 'mee te leven met de slachtoffers' en gaf verder geen commentaar.

Na een driedaags bezoek aan Bangladesh wil een van de directeuren, Phil Chamberlain, Trouw te woord staan. Het bedrijf gaf gisteren een verklaring uit waarin staat dat slachtoffers geholpen gaan worden. Chamberlain zegt dat de Bengalen beter bewust moeten worden van brandgevaar. "Het is anders dan in Europa. Ik zat in een hotel waar je bij brand niet door het raam weg kan en met maar één brandtrap."

Wat gaat u doen voor de slachtoffers?
"Wij moeten eerst vaststellen wat de slachtoffers nodig hebben. Dat doen wij met de organisatie van kledingfabrikanten in Bangladesh. De afgelopen dagen heb ik contact gehad met Caritas, een katholiek organisatie die ons daar ook zal helpen om uit te zoeken wat wij kunnen doen. Wij willen weten wie de slachtoffers zijn en wat wij bijvoorbeeld kunnen doen voor kinderen die hun ouders hebben verloren bij de brand. Is er huisvesting of onderwijs nodig?"

Sprak u met slachtoffers?
"Nee, ik sprak in Bangladesh met de organisatie van kledingfabrikanten en met hulporganisaties zoals Caritas. Ik was niet bij de fabriek. Het is lastig om de slachtoffers te vinden."

Persbureaus vonden ze wel en maakte interviews en foto's.
"Wij moeten vertrouwen op de informatie van de organisatie van kledingfabrikanten. Op de laatste dag van mijn bezoek aan Bangladesh kreeg ik een lijst met elf namen van slachtoffers in het ziekenhuis."

BSCI, een organisatie die werkomstandigheden wil verbeteren, verklaarde dat u had kunnen weten dat de fabriek van Tazreen Fashions onveilig was.
"Wij wisten het niet. Wij hebben een onderzoek laten doen voordat de productie begon en zagen geen reden om niet van start te gaan. BSCI zegt dat zij een onderzoek hadden waarin sprake zou zijn van een gevaarlijke situatie, maar wij zijn geen lid van BSCI en konden dus ook niet beschikken over dit rapport."

Wordt u lid van BSCI?
"Dat is een mogelijkheid. Wij zijn in een eerder stadium wel betrokken geweest bij BSCI maar hun onderzoek was destijds niet zo diepgaand als onze eigen procedure om de veiligheid en arbeidsomstandigheden te checken."

De Schone Kleren Campagne roept op tot onafhankelijk onderzoek.
"Voor onderzoek heeft C&A een eigen organisatie, Socam, die los staat van het bedrijf. Wij laten onze werkwijze onafhankelijk checken. Onder meer Ernst&Young heeft er naar gekeken. Wij werken met lokaal getrainde mensen. Ons onderzoek is zonder meer robuust en wij breiden de standaard controles uit bij de 250 leveranciers in Bangladesh. Wij zijn een maand geleden begonnen met onafhankelijke controles op brandveiligheid."

U zit in Bangladesh vanwege de lage lonen. Wat betekenen betere veiligheidsmaatregelen voor de prijzen van kleren in de winkel in Nederland?
"Kosten voor veilig werken is niet de enige factor. Je kunt dus niet zeggen dat kleding daardoor duurder wordt. Verbeteringen bereiken hangt samen met een reeks maatregelen zoals goed onderzoek naar bedrijven die wij in Bangladesh inhuren en maar ook veiligheidstraining van managers en werknemers."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden