economie

C&A sluit volgend jaar vier filialen

C&A sluit volgend jaar vier filialen. Beeld anp
C&A sluit volgend jaar vier filialen.Beeld anp

Winkelketen C&A sluit in mei en juni 2017 vier filialen, waaronder dat op Vredenburg in de binnenstad van Utrecht. Verder sluit het kledingconcern van de familie Brenninkmeijer het filiaal op Kanaleneiland in Utrecht en de filialen in Pijnacker en Nijverdal.

De winkels gaan dicht vanwege het 'slechte bedrijfseconomische resultaat' van deze filialen. Bovendien verwacht C&A de komende jaren geen verbetering op deze locaties. De ondernemingsraad van C&A is akkoord.

Dat staat in een brief van de HR-directeur van C&A aan het personeel die in handen is van deze krant. De sluitingen hebben geen gevolgen voor het personeel. Zij krijgen een baan bij nabijgelegen filialen.

Het is veelzeggend dat na een serie faillissementen van winkelketens, waaronder warenhuisketen V&D, nu ook C&A de noodzaak ziet om in te grijpen. Met 132 winkels is C&A een vertrouwd onderdeel in de Nederlandse winkelstraat. Het is gissen wat de sluiting van deze winkels zegt over de financiële gezondheid van de Nederlandse tak van de keten die wereldwijd 1575 winkels heeft in meer dan twintig landen. C&A was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Of er al nieuwe huurders zijn voor de vier relatief grote panden is niet bekend. Deze zomer bleek dat C&A zich terugtrekt uit Turkije, waar het 24 winkels had.

In het kort
-C&A sluit volgend jaar vier filialen, waarvan twee in Utrecht.
-De filialen gaan dicht vanwege de slechte resultaten in combinatie met weinig hoop op verbetering op deze locaties.
-De sluitingen hebben geen gevolgen voor het personeel.

Mediastilte

Van oudsher is C&A, dat in 1841 in Sneek werd opgericht door de broers Clemens en August (C&A) Brenninkmeijer, een bedrijf dat niet veel in de publiciteit treedt. Cijfers worden niet gepubliceerd. De aandeelhouders van het concern, nog altijd dezelfde familie, staan er om bekend dat zij nauwelijks praten met de media. Internationaal telt het concern zo'n 40.000 medewerkers.

Net als V&D dat het ook vooral moest hebben van kledingverkoop, heeft C&A last van buitenlandse winkelketens H&M, Zara en Primark, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Deze concurrenten bieden een hoogwaardig design tegen een lage prijs. Ook spelen ze sneller in op trends. Ondertussen doet C&A al tientallen jaren hetzelfde."

Moers denkt wel dat C&A een trouw winkelpubliek heeft. "Prijsbewuste mensen die niet al te veel waarde hechten aan de laatste mode." Toch kan ook dit publiek C&A de rug toekeren. "Als zo'n C&A-klant een keer de Zara binnenloopt en ziet dat ze daar voor een lage prijs iets kunnen krijgen dat net iets bijzonderder of moderner is, dan is C&A die klant kwijt."

C&A vernieuwt te weinig, vindt Moers. "In het management zitten te veel leden van de familie Brenninkmeijer. Daardoor zie je weinig verandering." Op online-gebied was C&A absoluut geen voorloper, maar echt slecht heeft het concern het ook niet gedaan. Aanvankelijk verkocht C&A kleding via Wehkamp en sinds 2012 heeft het bedrijf zijn eigen Nederlandse webshop.

Naijlen van de crisis

C&A is het zoveelste aloude winkelbedrijf dat te kampen heeft met teruglopende resultaten. Eind vorig jaar gingen V&D en schoenenwinkelconcern Macintosh ten onder. Dit jaar gingen onder meer MS Mode en McGregor failliet.

Het is niet vreemd dat vooral modezaken het lastig hebben. Juist in die sector ijlt de crisis nog lang na. De klant heeft toen immers ondervonden dat hij wel wat langer met een broek kan doen. Ook de afgelopen negen maanden vielen de omzetten in de dames- en herenmode terug met respectievelijk 1,3 en 4 procent ten opzichte van 2015, zo blijkt uit cijfers van belangenclub InRetail.

In tegenstelling tot V&D zal het water C&A niet snel aan de lippen staan. Het is een bedrijf van een gefortuneerde familie, die volgens tijdschrift Quote een vermogen heeft van 22 miljard euro. C&A zal het ook niet snel aan de stok krijgen met de verhuurders, iets wat bij V&D wel gebeurde. Volgens vastgoedadviseur Colliers zijn veel van de panden van C&A in handen van het vastgoedbedrijf van de Brenninkmeijers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden