Bzzlletin

Op dezelfde dag dat P. A. Daum stierf, 14 september 1898, werd J. J. Slauerhoff geboren. Daum werd honderd jaar na dato aan zijn graf in Dieren bezocht door enkele liefhebbers die hem wilden verrassen met het derde en laatste deel van zijn 'Verzamelde romans'. Slauerhoff kreeg een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam onder de titel 'Slauerhoff: dichter op zee' en een nummer van Bzzlletin, geheel aan hem gewijd. Later zullen (her)uitgaven verschijnen van zijn verzamelde gedichten en zijn dagboeken.

Cees Nooteboom opent het nummer met de inleiding die hij heeft geschreven bij de Duitse uitgave van Slauerhoffs roman 'De opstand van Guadalajara', binnenkort bij Suhrkamp te verschijnen. Hij geeft een mooie, empathische karakteristiek van de schrijver-dichter en zijn werk. Wim Hazeu kraakt enige kritische noten bij de tekstbezorging van een van Slauerhoffs gedichten, 'Uitvaart'. Ron Elshout, hij is niet de eerste, gaat nader in op de beruchte slordigheid van Slauerhoff, die hij terecht lijkt mij als een 'mentaliteit' beschouwt, als zijn 'handschrift'. Hij waardeert die slordigheid positief.

Veel aandacht gaat er in dit nummer uit naar de weerklank van Slauerhoff in Indonesië (Kees Snoek) en naar de praktijk van een scheepsarts in de tijd dat Slauerhoff dat beroep uitoefende (Maria van Hes). Een vertaling van enkele gedichten in het Fries, door Jan Schotanus, laat onder andere zien hoe het begin van 'De woningloze' in die taal luidt: “Alline yn myn gedichten kin ik wenje, / Nea fûn ik earne oars myn ûnderdak; / Foar d' eigen hurdstee field' ik nea in swak, / In tinte waard troch de stoarm op wjukken nommen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden