BVD vreest voor aanslagen van terreurgroep Hezbollah

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De Binnenlandse veiligheidsdienst (BVD) houdt serieus rekening met terroristische aanslagen in Nederland van de sji'itische terreurgroep Hezbollah.

De dreiging van zulke aanslagen heeft de BVD vorig jaar handen vol werk bezorgd, zo blijkt uit het jaarverslag over 1996 dat minister Dijkstal van binnenlandse zaken gisteren openbaar heeft gemaakt.

“Er zijn tekenen dat de Libanese sji'itische Hezbollah werkt aan de (her)opbouw van zijn celstructuren in West-Europa. Berichten die de BVD ontving over door de Hezbollah beraamde aanslagen in Europese landen, waaronder Nederland, legden een groot beslag op de beschikbare onderzoekscapaciteit. De aanslagen vonden overigens niet plaats. De BVD blijft alert op dergelijke signalen”, aldus de veiligheidsdienst, die (maar dat staat niet vermeld) bij de bestrijding van terrorisme door radicaal-islamitische groeperingen nauw samenwerkt met de Israëlische geheime dienst, de Mossad.

Volgens de BVD vormen terroristische groeperingen uit het Midden-Oosten en Turkse groeperingen als Dev Sol en de PPK de belangrijkste dreiging voor de Europese gemeenschap, als het gaat om organisaties van buiten de EU, hoewel deze het afgelopen jaar niet voor 'beduidende terroristische incidenten' hebben gezorgd. Van de Europese organisaties zorgen vooral de IRA, de ETA en het Corsicaanse FLNC voor dreiging.

Extra aandacht besteedt de BVD sinds vorig jaar aan geweld, afkomstig van milieugroeperingen. “Binnen de doorgaanse vreedzame milieubeweging tekent zich op beperkte schaal een gewelddadige stroming af”, constateert de BVD. De veiligheidsdienst wijst op de activiteiten van het Earth Liberation Front, dat de aanslag op een vestiging van het chemische concern BASF in Arnhem heeft opgeëist.

De BVD maakt zich ook zorgen over een groeiende afkeer onder moslims van de Nederlandse samenleving. De BVD vreest dat deze moslimorganisaties daardoor geïsoleerd en naar binnen gekeerd raken, wat een voedingsbodem kan vormen voor intolerantie en scherpere ideologische tegenstellingen tussen moslims en de omringende samenleving.

De BVD stelde in 1996 17 509 veiligheidsonderzoeken in naar kandidaten voor vertrouwensfuncties bij rijksoverheid en vitale bedrijven als Schiphol. In 257 gevallen was de uitkomst daarvan negatief. 238 personen kregen de baan niet, bij 19 ging de benoeming toch door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden