BVD luisterde Kabouter Roel van Duijn niet af

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) verzamelde in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw geen informatie over Roel van Duijn met bijzondere middelen zoals telefoontap, observatie of de inzet van agenten. Dit blijkt uit onderzoek van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Minister Plasterk van binnenlandse zaken had Van Duijn eerder laten weten dat hij weliswaar jarenlang de aandacht had van de BVD, maar dat de bijzondere middelen nooit voor hem zijn ingezet. Van Duijn geloofde dat niet en stelde dat de BVD hem onrechtmatig en onbehoorlijk heeft behandeld.

Plasterk liet daarom de CTIVD de zaak onderzoeken om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen. De CTIVD is de onafhankelijke toezichthouder op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Nederland.

Van Duijn was vanaf de jaren zestig een prominent politiek activist en speelde een rol in tal van linkse groeperingen, zoals Provo, Ban de bom en de Kabouterbeweging. Later bekleedde hij politieke functies in Amsterdam en bij de provincie Noord-Holland.

De toezichthouder concludeert dat de BVD in de jaren zestig en zeventig terecht aandacht had voor Van Duijn, Provo en de Kabouterbeweging. Maat 'inzet van bijzondere inlichtingenmiddelen kon alleen als er sprake was van heimelijke politieke activiteiten, en die waren er rond Van Duin niet. De BVD verzamelde informatie uit mediaberichten en kreeg op beperkte schaal informatie van de politie.

Van Duijn bestempelt het onderzoek als "één grote witwasoperatie".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden