BuZa ontkent lobby van Melkert voor Herfkens

(Novum) - Ad Melkert heeft geen zware druk uitgeoefend op Buitenlandse Zaken om Eveline Herfkens haar huursubsidie niet te hoeven laten terugbetalen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag desgevraagd weten. Dat verhaal is pertinent onjuist, aldus een woordvoerder.

Een Amerikaanse weblogger die ontwikkelingsorganisatie UNDP nauwgezet volgt, schreef maandag dat Melkert heeft gelobbyd bij BuZa voor het niet terugbetalen van de huursubsidie die Herfkens onterecht heeft ontvangen. Melkert is oud-fractievoorzitter van de PvdA en partijgenoot van Herfkens. Hij is op dit moment de tweede man bij de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN.

Vrijdag werd bekend dat oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens (PvdA) haar ten onrechte uitgekeerde huurvergoeding niet hoeft terug te betalen. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) schreven dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De VVD in de Tweede Kamer zegt dat Herfkens wel kon weten dat het verboden was om huursubsidie te ontvangen. Daar zou ze over geïnformeerd zijn tijdens haar contractonderhandelingen. Volgens VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn moet Herfkens daarom het geld terugbetalen.

Herfkens trad in oktober 2002 in dienst bij UNDP in New York. Ze werkte als coördinator van het programma om wereldwijd het gebruik van schoon water te bevorderen, een van de millenniumdoelen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde de oud-minister jarenlang een huursubsidie van zevenduizend dollar per maand voor een appartement in Manhattan. In totaal kreeg ze een bedrag van 280 duizend dollar. Dat is in strijd met VN-regels.

Het is onduidelijk of Herfkens om het geld heeft gevraagd of dat ze het op initiatief van het ministerie kreeg. Hierdoor is het niet mogelijk om het geld terug te vorderen. Het wordt volgens Koenders en Verhagen een ander verhaal wanneer vast zou komen te staan dat Herfkens zich ervan bewust was dat het ontvangen van haar vergoeding in strijd was met de VN-regels.

De Verenigde Naties onderzoeken de zaak. Wanneer hieruit blijkt dat de oud-minister op de hoogte was van de overtreding wordt alsnog tot terugvordering overgegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden