BuZa: Advies Mariko Peters niet beïnvloed door gevoelens

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het advies dat GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters in 2005 uitbracht aan het Prins Claus Fonds is niet beïnvloed door haar gevoelens voor de aanvrager van die subsidie, haar huidige partner Robert Kluijver. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag, nadat het onderzoek had gedaan naar de kwestie. Peters had het wel eerder met de ambassadeur moeten hebben over haar relatie met Kluijver, schrijft het ministerie.

Over het advies van Peters schrijft de onderzoeker van Buitenlandse Zaken: 'Het is zakelijk en kritisch geformuleerd in lijn met het beleid van de post. De ambassadeur gaf aan eenzelfde advies te hebben uitgebracht, indien hij deze zaak zelf had afgedaan.'

Peters kreeg vorige week het verwijt dat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, door in april 2005 als ambtenaar het Prins Claus Fonds te adviseren over toekenning van een cultuursubsidie aan Robert Kluijver. Peters werkte toen als diplomate op de Nederlandse ambassade in Afghanistan. Kluijver is een cultureel ondernemer die onder meer fondsen werft voor projecten in Afghanistan.

Volgens het ministerie, dat het onderzoek instelde nadat HP/De Tijd over de zaak had gepubliceerd, adviseerde Peters ook een lager bedrag aan subsidie dan in de aanvraag stond.

Het weekblad meldde vorige week ook dat Peters met Kluijver diens kinderen zou weghouden bij de moeder. Peters kondigde eerder aan naar de Raad voor de Journalistiek te stappen.

Peters toonde zich verheugd dat het rapport bevestigt 'dat ik integer heb gehandeld'. Ze zei in het belang van de kinderen bewust terughoudend te hebben gereageerd in de media.

Zij dankt ook GroenLinks voor 'haar steun en het in mij gestelde vertrouwen'. De partij liet weten blij te zijn dat de integriteit van Peters is komen vast te staan.

Peters is formeel nog in dienst van het ministerie, maar heeft bijzonder verlof in verband met haar werk in de Tweede Kamer. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken liet weten dat er geen stappen tegen Peters worden ondernomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden