Buyna mag blijven

Buyna Delger was zes toen zij met haar moeder uit Mongolië kwam. Dankzij een beslissing van de staatssecretaris kan de twintigjarige studente alsnog plannen maken. Ze gaat stage lopen in Zuid-Korea.

JOKE WILKING

Om de stress over de asielaanvragen het hoofd te bieden, focuste de twintigjarige Buyna Delger uit Groningen zich jarenlang op haar studie. Haar moeder vluchtte in 2001 uit Mongolië en nam de toen zesjarige Buyna mee. Nu zij en haar moeder eindelijk het felbegeerde pasje met een verblijfsvergunning voor vijf jaar in hun bezit hebben, voelt ze zich helemaal vrij. "We kunnen ons legitimeren als er naar onze papieren gevraagd wordt. Ik kan werken, ik mag reizen naar het buitenland. De sfeer thuis is veel meer ontspannen", zegt ze. "Dit is zo fijn!"

De vergunning kwam voor Buyna totaal onverwacht. Op 31 maart ging ze samen met haar moeder en haar vriend naar het loket van de IND in Zwolle. Om hun W2-document, een soort identiteitskaart, te verlengen. Dat moest tot nu toe iedere drie maanden gebeuren. "We stonden bij de balie, en opeens zag ik dat er op mijn pasje een verblijfstitel stond die geldig was tot 2019. Ook de kleur van het pasje was anders", zegt Buyna. "Dit klopt niet, dacht ik. Pas 's avonds, na de bevestiging van onze advocaat, kwamen de blijdschap en de tranen."

Het afgelopen jaar stond Buyna driemaal in de krant nadat zij en haar moeder een beroep op het kinderpardon deden, dat twee keer werd afgewezen. Ze zou volgens de IND 'buiten beeld' zijn geweest, maar dat klopte niet. De twee kunnen nu in Nederland blijven omdat de staatssecretaris op eigen initiatief heeft besloten de verblijfsvergunning te verlenen.

Sinds augustus woont het gezin in het centrum van Groningen, dankzij de hogeschool waar zowel Buyna als haar moeder de opleiding international business and languages volgt. Die regelde het huis en gaf financiële ondersteuning.

"Toen we het goede nieuws kregen, zaten we net allebei in onze tentamenperiode", zegt Buyna. "Ik heb mijn tweede jaar gehaald, ik heb studiefinanciering aangevraagd, en kan nu volop plannen maken om voor een stage naar Zuid-Korea te gaan."

Ondanks het goede nieuws voelt Buyna zich 'bijna schuldig' dat ze de verblijfsvergunning heeft gekregen. "Er zijn nog zoveel kinderen die erop wachten", zegt ze. "Ik help sommige van die kinderen in Groningen en elders. Via de organisatie Defence for Children."

Martine Goeman van Defence for Children is ontroerd door de reactie van Buyna. "Mooi is dat, dat kinderen als Buyna, en ook Mauro, die zelf zo lang in de onzekerheid hebben gezeten, nu op willen komen voor kinderen die nog niet zo ver zijn."

Tot nu toe kregen zevenhonderd kinderen en 830 gezinsleden een verblijfsvergunning door het kinderpardon. In april 2014 meldde de Kamer dat de aanvraag van zo'n zeshonderd kinderen werd afgewezen. Daarvan hebben sommigen inmiddels toch een vergunning gekregen. Bijvoorbeeld een asielvergunning of een vergunning op basis van de discretionaire bevoegdheid, zoals Buyna.

Buyna: "Het liefst wil ik dat alle kinderen een kinderpardon krijgen. Pas dan kan ik echt helemaal blij zijn."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden