Buurtzorg kan doorgaan met thuiszorg

Rechtszaak | Bevoordeelde Enschede Buurtzorg? Dat was gisteren de vraag in een zaak, aangespannen door concurrenten.

Buurtzorg Nederland kan doorgaan met het verlenen van zorg in de gemeente Enschede. Dat heeft de rechtbank Overijssel besloten in een zaak die was aangespannen door twee zorgaanbieders en BTN, de branchevereniging voor de thuiszorg. De zaak draaide om het overnemen van medewerkers en cliënten van het failliete TSN door Familiehulp, een voor dit doel opgerichte stichting van Buurtzorg. Volgens BTN en de lokale aanbieders Solace en BiOns was dat strijdig met de aanbestedingsregels. Hierin staat dat een gemeente na een faillissement in principe opnieuw moet aanbesteden.

Volgens de rechter hoeft dat niet, omdat Familiehulp het bestaande contract ongewijzigd heeft overgenomen. Jos de Blok, de bestuurder van moedermaatschappij Buurtzorg, reageerde verheugd. Hij feliciteerde de cliënten en medewerkers en zei blij te zijn dat het recht heeft gezegevierd.

BTN en de twee lokale aanbieders vonden dat het contract wél gewijzigd was omdat Buurtzorg door de gemeente subsidie zou zijn toegezegd. Tijdens de zitting liet de gemeente Enschede echter weten dat ze de subsidieaanvraag van Buurtzorg heeft afgewezen en daarvoor in de plaats een algemene subsidie voor innovatie heeft bedacht, waarvan alle zorgaanbieders gebruik kunnen maken.

De klagers wezen erop dat Enschede in eerdere correspondentie had laten doorschemeren dat ze akkoord wilde gaan met de subsidieaanvraag. De gemeente probeerde in hun ogen te verhullen dat het geld al aan Buurtzorg was beloofd. Volgens de rechtbank staat het de gemeente vrij om van gedachten te veranderen. Omdat nog niet vaststaat in hoeverre die subsidie Buurtzorg zal toekomen, kan bovendien niet worden getoetst of die onrechtmatig zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden