Buurtwerkers geven allochtone jongeren duwtje naar werk

Drie Haagse buurtwerkers hebben binnen een halfjaar zo'n 75 allochtone jongeren uit drie achterstandswijken aan duurzaam werk of scholing geholpen.

Sleutel voor het succes is de medewerking van Haagse allochtone zelforganisaties als moskeeën en de persoonlijke netwerken in de wijken van de drie allochtone buurtwerkers. Het project 'De Gids' is gisteren na een proef van een halfjaar officieel geopend en blijft zeker drie jaar bestaan.

Elk buurtwerker begeleidt zo'n veertig jongeren van wie de namen door allochtone instellingen worden doorgegeven. Ook gaan de buurtwerkers op pad naar bekende 'hangplekken' in de wijk. Ze moeten met hun informatie en persoonlijke begeleiding jongeren die wel 'iets' willen, maar drempels als faalangst of taalbarrières voelen, net het duwtje geven in de goede richting.

De jonge Turk Ilker Cètinkaya (21), die bezig was met een mts-opleiding maar weinig zin had die af te maken en liever buiten hing, kreeg hulp van een 'gids' om zijn droom te verwezenlijken: hij zit nu in de selectie voor politieagent. ,,Ik wilde dat altijd wel, maar wist niet hoe ik dat moest doen. Ook met de taal en zo, en waar je moest bellen voor de papieren .''

Op dit moment begeleiden de gidsen zo'n 25 meiden en 50 jongens. Het is de bedoeling het aantal vrouwen te vergroten, maar ,,veel meiden doen het vanzelf al veel beter dan de jongens'', zegt een buurtwerker. Toch praten ze wel met de allochtone organisaties over de kansen die vrouwen verdienen.

De drie gidsen slaagden er het afgelopen halfjaar in twee derde van de jongeren met wie zij in contact kwamen te bemiddelen. Volgens W. Zonneveld, oud-buurtwerker en coördinator van 'De Gids', is dit nieuwe project een kentering in het welzijnswerk. De laatste jaren werd immers steeds meer bezuinigd op de persoonlijke begeleiding en kregen met name allochtone organisaties nauwelijks subsidies meer. ,,De werkwijze van 'De Gids' lijkt een beetje op de aanpak die we hadden in de jaren zeventig. Het persoonlijke contact tussen de buurtwerker en de allochtone nieuwkomers. Alleen vulden we twintig jaar geleden nog in wat goed was voor de ander. Nu moeten de allochtone jongeren zélf aangeven wat ze willen en hoe we hen kunnen helpen. En uiteindelijk moeten ze het zélf doen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden