Buurtsuper heeft te weinig klanten om het dorp te redden

Jumbo en AH: Filiaal niet overal rendabel

Supermarkten zouden verplicht moeten worden in elk dorp een filiaal open te houden, zei SP-voorzitter Jan Marijnissen afgelopen weekeinde in een programma van Omroep Brabant. Onmogelijk, zegt Miranda Boer van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Het CBL onderschrijft het belang van een supermarkt in wijk of dorp voor de leefbaarheid. Maar je moet wel je boterham blijven verdienen."

Heel begrijpelijk, zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen over die reactie. "De leefbaarheid van het platteland moet niet alleen op het bordje van de winkelier komen te liggen. Maar als er in een dorp niks meer te koop is, bevordert dat wel de leegloop."

Gesthuizen haast zich de woorden van Marijnissen te nuanceren. "Je kunt van een bedrijf niet eisen dat het een winkel openhoudt, dat is niet het standpunt van de SP. Maar enige druk kan wel helpen. Als er 2000 à 3000 mensen boodschappen doen, kan een winkel rendabel zijn, zeker als een gemeente daarbij helpt. Maar dat moet je wel willen."

Ook de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk zei met de supermarkten in gesprek te willen over hun rol bij de leegloop van het platteland. Een gesprek heeft nog niet plaatsgevonden, zegt woordvoerder Laura Valks van Jumbo. Zij wijst erop dat Jumbo bijna wekelijks een nieuwe winkel opent, zowel in steden als kleinere gemeenschappen. "Zo openen we volgende week een winkel in Appingedam."

Valks onderstreept de stelling van het CBL dat een winkel openen of openhouden economisch haalbaar moet zijn. "We willen de klanten het grootste assortiment voor de laagste prijs aanbieden. Dit is helaas niet op alle plaatsen mogelijk."

Die tendens van steeds grotere winkels geldt voor de hele levensmiddelenbranche, zegt CBL-woordvoerder Boer. "Kleine winkeliers die zich staande willen houden, moeten iets persoonlijks bieden: extra service, boodschappen bezorgen, een assortiment dat is afgestemd op de behoefte van bijvoorbeeld ouderen, of een postagentschap."

Maar Noord-Brabant vreest dat die tendens van almaar groter de vitaliteit van het platteland aantast. De provincie verzet zich daarom tegen een bestemmingsplan van de gemeente Tilburg, dat in de wijk Stappegoor een XL-supermarkt van Jumbo mogelijk moet maken. "We hebben daarmee een statement gemaakt", zegt de woordvoerder van gedeputeerde Yves de Boer. "Wat doet zo'n grote supermarkt aan de rand van de stad met de detailhandel in kleine kernen? We zijn bang dat dit plan de vitale structuur van het omliggende gebied aantast."

Volgens SP'er Gesthuizen zit het probleem voor een deel in de felle concurrentieslag tussen de supermarkten. "De prijzenoorlog gaat ten koste van de leverancier. De supermarkten hebben recordomzetten nodig om zonder verlies te draaien. Dorpswinkeltjes kunnen daar niet in mee, voor die winkeliers kan het niet meer uit. Als we daar niet uitkomen, zijn uiteindelijk de klanten de dupe. De supermaktketens weten heel goed dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben."

Dat klopt, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van Albert Heijn. "Daarom zitten wij ook in enkele aandachtswijken met winkels waarmee we de leefbaarheid en de lokale werkgelegenheid versterken. Maar het moet wel rendabel zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden