Buurtoverlast neemt af, mogelijk door toename computerende jongeren

Bekladde muren of gebouwen zijn voor velen een bron van ergernis. Toch zeggen aanzienlijk minder ondervraagden dan in 2012 daarvan veel last te hebben.Beeld Maarten Hartman

Volgens het CBS ervaren Nederlanders minder buurtoverlast. Van toenemende verloedering lijkt geen sprake.

De overlast in buurten daalt. En als er verloedering, verkeersoverlast of sociale overlast is in een buurt, dan heeft de Nederlander er ook nog eens minder last van. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar overlast in de buurt en de eigen ervaring daarmee. 

“Er wordt vaak gezegd dat Nederland steeds voller wordt en dat het steeds erger wordt met de verloedering, maar dat zien wij niet terug in de cijfers”, zegt CBS-onderzoeker Maarten Bloemen.

Dertien soorten overlast

Het CBS ondervroeg de Nederlander naar dertien vormen van overlast. Vrijwel alle ondervraagden - 94 procent - antwoordden dat overlast wel eens voorkomt in hun buurt. Dat is drie procentpunt minder dan in 2008. Ook zei 40 procent er zelf veel last van te hebben, en dat is liefst 7 procentpunt minder dan bij de eerste vergelijkbare meting in 2012. 

De cijfers over buurtoverlast stroken met de gevoelens van veiligheid. Ook daar is sprake van een verbetering, zo meldde het CBS eerder al in de jaarlijkse Veiligheidsmonitor.

Vergrijzing?

Naar de oorzaak van de dalende buurtoverlast deed het CBS geen onderzoek. Volgens Bloemen blijft het gissen. “Is het de vergrijzing van de samenleving? Of die vergrijzing een rol speelt weten we niet. We zien wel minder vernieling en verloedering op straat. Dat kan komen omdat jongeren minder op straat zijn en meer achter een computer zitten.”

Inderdaad zeggen aanzienlijk minder ondervraagden veel last te hebben van het bekladden van muren en het vernielen van straatmeubilair. In vergelijking met 2012 is er een daling van 35 procent bij het bekladden en 25 procent bij de vernieling. 

Lastig gevallen worden op straat of overlast door hangjongeren komt ook minder vaak voor. De aanwezigheid daarvan in de buurt is sinds 2008 voor beide vormen van overlast met ongeveer 15 procent afgenomen, en sinds 2012 ervoeren 20 procent minder mensen het zelf.

Buurtbewoners

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat alleen de overlast door buurtbewoners - niet te verwarren met de buren - is toegenomen, en wel met 8 procent sinds 2008. Dat is volgens het CBS zeker niet alleen de verwarde man in de straat. Drugsgebruik en drugshandel leiden volgens het CBS ook tot relatief veel overlast in het dagelijkse leven.

De ervaren buurtoverlast is het sterkst in de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Opvallend is dat Heerlen, Roosendaal (NB), Schiedam, Sittard-Geleen en Venlo ook boven het gemiddelde van de gemeenten met meer dan 70.000 inwoners scoren. Voor de gemeenten in de grensregio hangt dat samen met de handel in drugs. 

Lager dan gemiddeld is de ervaren overlast onder meer in Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Emmen, Groningen, Haarlemmermeer, Leiden en Zwolle.

Categorieën van overlast

In het onderzoek hanteert het Centraal Bureau voor de Statistiek drie hoofdcategorieën van overlast: fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast. Daarna is er nog een restcategorie ‘overige overlast’. Onder de hoofdcategorieën vallen deze vormen van overlast:

Onder fysieke verloedering vallen: (1) rommel op straat; (2) straatmeubilair - zoals vuilnisbakken, bankjes of bushokjes - dat vernield is; (3) bekladde muren of gebouwen en (4) hondenpoep op de stoep, straat of in de perken.

Onder sociale overlast vallen: (5) dronken mensen op straat; (6) drugsgebruik of drugshandel, bijvoorbeeld op straat of in coffeeshops; (7) overlast door buurtbewoners; (8) mensen die op straat worden lastiggevallen en (9) rondhangende jongeren.

Onder verkeersoverlast valt: (10) te hard rijden; (11) parkeerproblemen - bijvoorbeeld fout geparkeerde voertuigen of drukte, en (12) agressief gedrag in het verkeer.

En tot slot de restcategorie overige overlast. Daaronder valt: (13) hinder van horecagelegenheden zoals cafés, restaurants of snackbars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden