Buurtbewoners kondigden brand in daklozenopvang aan

De brand in een pand bestemd voor daklozenopvang in Den Bosch werd vrijdagnacht mogelijk aangestoken door buurtbewoners. Die hadden enige dagen eerder al gedreigd dat het gebouw ’in de fik moest’, aldus burgemeester Ton Rombouts.

De technische recherche doet nog onderzoek naar het ontstaan van de brand, die het pand in de as legde. Daarbij vrijgekomen asbest verspreidde zich over de buurt. Er raakte niemand gewond; de drie anti-krakers die het pand aan de Churchilllaan tijdelijk bewonen, waren vrijdagnacht niet thuis. Woningbouwcorporatie Brabant Wonen, eigenaar van het gebouw, had ze voor mogelijke brandstichting gewaarschuwd.

Bewoners van Den Bosch West verzetten zich heftig tegen de vestiging van een hostel voor vijftien daklozen met een zogeheten ’dubbele diagnose’ (een verslaving én psychiatrische aandoening) in hun wijk. Tijdens een bijeenkomst met de burgemeester woensdagavond kondigden sommige aanwezigen de brand al aan. Of en hoe dit dreigement verband houdt met de brand, is nog onduidelijk.

In andere steden stuitten plannen voor daklozen- en verslaafdenopvang al eerder op verzet. Zo bekogelden enkele honderden bewoners van de Haagse Schilderswijk in september 2005 agenten en raadsleden met eieren en stenen, uit protest tegen een gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden. De ME moest de rust in de wijk herstellen.

Rotterdamse actievoerders dreigden in datzelfde jaar met brandstichting, vanwege een internaat voor ex-prostituees in de wijk Katendrecht. De gemeente besloot van dit woonproject af te zien. Ook bewoners van De Klomp in Heerlen hebben zich jarenlang verzet tegen een 24-uursopvang in de wijk, maar dit centrum kwam er wel.

Aangestoken of niet, de brand in Den Bosch heeft wel het door buurtbewoners gewenste gevolg. Omdat het pand volledig verwoest is, moet het gesloopt worden. Het daklozenopvangcentrum zal dus niet op deze plek worden gevestigd, maar wel elders in Den Bosch-West, aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden