Weblog

Buurtbatterij: goedkoop en groot, maar niet voor mijn kelder

Werken aan de batterij van de toekomst, gewoon met een staalborstel... Beeld MIT
Werken aan de batterij van de toekomst, gewoon met een staalborstel...Beeld MIT

Opslag van (zonne)energie is uiteraard niet alleen mijn probleem. Wereldwijd wordt er hard aan gewerkt. Zoals bij het Amerikaanse MIT, waar ze een batterij in de pijplijn hebben die goedkoop is, en als het moet groot. Maar mijn winterwens wordt helaas toch nog niet vervuld.

Amerikanen kunnen moeilijke zaken zo lekker vlot uitleggen. Kijk bijvoorbeeld naar professor Donald Sadoway van het MIT, de misschien wel bekendste Amerikaanse technologische universiteit. En zie dan hoe hij bij een dodelijk saai onderwep als batterijen de zaal meekrijgt tijdens zijn zogeheten TED-lezing van vorige week.

Sadoway heeft samen met student David Bradwell een batterij uitgevonden die 'spotgoedkoop' moet worden en heel snel grote hoeveelheden stroom moet kunnen opslaan en afgeven, bijvoorbeeld 2 megaWattuur, genoeg om pakweg 200 huishoudens een dag lang van stroom te kunnen voorzien. Hun 'truc' is het gebruik van twee vloeibare metalen gescheiden door vloeibaar zout. Daar heb je dus hoge temperaturen (400 tot 700 graden Celsius) bij nodig en dat lijkt dus zonde van de energie die je voor de verhitting gebruikt. Maar dat schijnt mee te vallen, als ik Sadoway mag geloven.
In ieder geval is zijn techniek zo veelbelovend dat de prof en zijn student een bedrijf hebben opgericht: Liquid Metal Battery Corporation (LMBC), dat onder anderen Microsoft-oprichter Bill Gates als financier kent en dat inmiddels 20 mensen in dienst heeft.

Niet thuis...
Doel is een batterij die 100 dollar (75 euro) per kWh opslag kost. Da's net weer 25 dollar goedkoper dan de batterij van Envia waar ik het een maand geleden over had.
Voor mij thuis is dat nog altijd niet de accu die mij de winter door helpt. Die moet zo'n 1000 kWh kunnen opslaan, en dat zou dus 100.000 dollar, 75.000 euro moeten gaan kosten. Die accu komt er bij huize Dekker dus niet in...

Maar in de buurt
Eerlijk gezegd heeft Sadoway mij ook niet op het oog. Althans niet als kleine consument. Als bestuurder van Bergen Energie daarentegen juist wel. Zijn batterij is niet geschikt om stroom maanden of zelfs maar weken op te slaan. Hij is bedoeld om de dagelijkse schommelingen op te vangen, en dat dan bijvoorbeeld op buurtniveau.

Als je straks voor 75.000 euro een batterij hebt waarmee je pakweg honderd huizen een goed deel van het jaar dag (direct uit zonne-energie) en nacht (uit die batterij) van zonnestroom kunt voorzien, dan komt dat neer op 750 euro per huis. En als die batterij dan zo'n twintig of dertig jaar meegaat, spreek je over een paar tientjes per jaar aan batterijkosten. Kijk, dat zou de dagelijkse opslag van stroom uit zonnepanelen (of windmolens) plots heel betaalbaar maken!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden