Buurt ziet school als geluidsoverlast

Volgens de omwonenden van een basisschool in Badhoevedorp maken de scholieren te veel herrie. Ze stapten daarom naar de rechter.

De Dr. Plesmanschool in Badhoevedorp begon als buurtschooltje, ingeklemd in een woonwijk. Toen kwamen de kinderen uit het naburige Amsterdam, en groeide de school flink. Nu klagen de omwonenden dat de geluidsoverlast van de spelende kinderen enorm is – maar de gemeente wil er niets aan doen. Daarom stapten ze naar de bestuursrechter, die de zaak gisteren behandelde.

„Het begint rond een uur of acht, als de ouders hun kinderen naar school brengen”, zegt buurtbewoner Erik-Jan Gunnink. „En vanaf dat moment wordt het alleen maar erger.” „Die kinderen krijsen en schreeuwen, het zijn gewoon zwembadgeluiden.”

Naast de spelende kinderen zorgen ook de gymlessen voor geluidshinder. Mevrouw Verweij woont pal naast een plantsoen dat de school als sportveld gebruikt. „Op mooie dagen kun je niet buiten zitten, en ook binnen heb je er last van. Je kunt ’s middags niet rusten, slapen of studeren”, vertelt ze de rechter.

In 2005 stapten de buurtbewoners voor het eerst naar de school om te klagen. Zonder succes. Gunnink: „De school doet er niets aan.”

Hildebrand Smit, directeur van de Plesmanschool, beaamt dat hij geen extra maatregelen heeft genomen: „Wij hebben fatsoensnormen en daar houden we ons aan.” Hij heeft wel begrip voor de klachten, maar zegt dat het geluid van kinderstemmen nu eenmaal bij een basisschool hoort.

De vertegenwoordigers van de school hebben hun eigen vermoeden over wat de omwonenden dwarszit. Ze denken dat het de buurt vooral om de geplande uitbreiding van de school te doen is. Die zit al langer in de pijplijn, en de buurt is daar tegen. „Pas later kwam daar ineens de geluidsoverlast bij”, zegt medezeggenschapsraadlid Richard van Nieuwkuyk.

Hoe dan ook, de buurtbewoners laten het er niet bij zitten. Ze vroegen de Dienst openbare werken van de gemeente Haarlemmermeer om hulp. Die deed akoestisch onderzoek, maar concludeerde dat de geluidsnormen niet overschreden worden. Maar dat akoestisch onderzoek rammelt, zeggen de omwonenden. Daarom stapten ze naar de Raad van State.

Over zes weken bepaalt de bestuursrechter of de kinderen voortaan stiller moeten spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden