Buurt en jongeren staan tegenover elkaar

Bewoners van de Roermondse wijk Donderberg, zoals deze groep scholieren, worden opgeroepen alle overlast te melden. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Bewoners van de Roermondse wijk Donderberg, zoals deze groep scholieren, worden opgeroepen alle overlast te melden. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)

De Roermondse wijk Donderberg telt deze week zeven vernielde auto’s. Intimidatie door hangjongeren, zeggen buurtbewoners en de gemeente.

Drie kale plekken in het gras geven aan waar vroeger speeltoestellen stonden. De gemeente Roermond heeft ze weggehaald, in een poging de hangjeugd achter winkelcentrum Donderberg te verdrijven.

Zonder succes. De spanning tussen de ongeveer vijfentwintig hangjongeren en de bewoners van het plein is het afgelopen half jaar flink opgelopen, vertelt Johan Cortooms, teammanager jongerenwerk bij de stichting Wel.kom. „Er is een aantal incidenten geweest. Een bewoner ergert zich aan de overlast, komt schreeuwend naar buiten en krijgt een nog grotere mond terug. Die jongeren willen geen gezichtsverlies lijden in de groep.”

Soms sneuvelt een ruit van een bewoner die klaagt. Afgelopen week richtten jongeren vernielingen aan aan zeven auto’s, waarvan drie van de politie. Volgens burgemeester Henk van Beers gaat het om ’provocatie en intimidatie’ door de jongeren, en zien wijkbewoners dit als ’een vorm van terreur’. De gemeente en politie hebben grote moeite om de situatie te verbeteren. Van Beers roept bewoners op in ieder geval alle overlast te melden.

Op het veldje hangt de dochter van Rita de Graaf met een vriendin aan het enig overgebleven klimrek. „Zijn jullie hangjongeren?”, roept De Graaf de meisjes lachend toe. Ze woont een straatje verderop, en heeft daarom weinig last, zegt De Graaf. Drie keer sneuvelde de achterruit van haar auto. „Maar je weet niet of zij daarachter zitten”, vindt ze. „Ik heb weleens een groepje aangesproken dat een damesfiets in elkaar aan het trappen was. Een jaar of 12 waren ze. Trokken ze meteen zó’n mond open. Ik heb de politie gebeld, maar de volgende dag vond ik die fiets volledig vernield in de bosjes terug.”

Met De Graaf twijfelen meer bewoners of de politie wel afkomt op hun meldingen. Ze vragen zich af of meer melden, zoals Van Beers vraagt, iets oplost. Bovendien heerst er angst om de politie te bellen. Vanwege de intimidatie door jongeren durven veel omwonenden ook niet met hun naam in de krant. Zo ook de medewerker van een cafetaria. „Hier hebben ze ruiten ingegooid en binnen van alles afgebroken. Ik ben vaak tot tien of elf uur open. Ik ben bang dat ze dan komen”, verklaart hij.

De beruchte hanggroep laat zich niet zien. „Die zitten allemaal op school”, legt jongerenwerker Cortooms uit. Hij zegt de groep goed in beeld te hebben. „Het gaat om kinderen van twaalf tot zestien jaar. We hebben vier keer per week inloopavond. Daar komen ze allemaal wel een keer langs. Voor de jongeren zijn wij de enigen die nog normaal tegen ze doen. Ze zijn de politie als vijand gaan zien.”

PvdA-fractievoorzitter Selçuk üztürk vindt dat de felle repressie de afgelopen tijd heeft gefaald. Hij pleit voor investeringen in de jongeren. Bovendien zal de buurt op de schop moeten. Er staan teveel goedkope woningen dichtbij elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden