Buurmeisje met gouden keel kon roem niet dragen

SEIJE SLAGER

Het is een van die momenten die in het Amerikaanse collectieve geheugen gegrift staan: Whitney Houston die het nationale volkslied zingt tijdens de Superbowl in 1991, net nadat de Golfoorlog was uitgebroken.

Houston, die afgelopen zaterdag op 48-jarige leeftijd overleed, stond op het toppunt van haar roem, en met haar optreden bevestigde ze haar status als favoriete buurmeisje of schoondochter van de gehele natie. Ze was waarschijnlijk de eerste zwarte zangeres die die status bereikte. Niet dat ze daar zelf een punt van maakte: ze was geen activiste, maar bleef altijd entertainer.

Een carrière in dat vak leek wel voorbestemd. Haar moeder Cissy Houston was zangeres, haar peetmoeder was Aretha Franklin en ze was een nichtje van Dionne Warwick. Als elfjarig meisje zong Whitney Houston in een kerkkoor, en al op haar vijftiende stond ze voor het eerst in de studio: samen met haar moeder als achtergrondzangeres op de hit van Chaka Khan, 'I'm Every Woman'.

Het duurde dan ook niet lang voor ze werd opgepikt als solozangeres. In 1985 verscheen haar debuutalbum. Het was het begin van een decennium waarin ze hit na hit scoorde, en meer dan 170 miljoen platen verkocht.

Over haar muzikale verdiensten valt te twisten. Haar nummers pasten in het stramien van de wat vlakke soulpop die destijds populair was. Houston tilde ze boven de middelmaat uit door het vuurwerk dat ze met haar enorm wendbare en krachtige stem afstak. Ook die stem was niet onomstreden: ze zou vooral zingen om technisch te imponeren, ten koste van de emotionele diepgang.

Het laat onverlet dat ze er een 'school' mee stichtte van zangeressen als Mariah Carey en Christina Aguilera, die ook allemaal met veel krullen zingen, en wie dezelfde kritiek ten deel zou vallen. Het laat ook onverlet dat haast iedereen wel herinneringen op voelt komen bij het horen van nummers als 'Saving All My Love for You', of 'I Will Always Love You' - van de soundtrack van de film 'The Bodyguard'.

Na 1995 werd het stil rondom Houston, behalve dan in de roddelrubrieken. Haar huwelijk met zanger Bobby Brown, met wie ze een dochter had, was ongelukkig en soms zelfs gewelddadig. Ze raakte verslaafd, en dat hoorde je ook terug in haar stem. Af en toe gaf ze nog een interview waarin ze een paar gênante uitspraken deed.

In 2007 scheidde ze van Brown, en ze beweerde weer clean te zijn. Toch werd er dit weekeinde flink gespeculeerd of haar plotse dood in een hotelkamer in Los Angeles iets met drugsmisbruik te maken had, maar de politie kon daar nog geen uitspraken over doen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden