Buurman, heb je nog een kliekje voor me?

Kilo's eten kieperen we jaarlijks in de vuilnisbak. Drie studenten konden dat niet langer aanzien en bedachten een oplossing voor voedselverspilling. Ze verzamelen andermans restjes en maken daar een mooie maaltijd van.

Drie buiken vullen met etensrestjes van buren, vrienden en mensen die zich op internet aanmelden. Dat moet best een keer kunnen, denken Ivo de Klerk (19), Lien Moonen (20) en Chiel de Block (22), studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf vandaag is het zo ver. "Het is maar voor een week en we wilden per se een daad stellen over de enorme voedselverspilling in de wereld."

De drie volgden voor hun studie Future Planet afgelopen semester colleges over voedsel. Verspilling van eten zit ook in dat programma. Bij Chiel en Ivo worden dan de ogen geopend. "Je bent natuurlijk elke dag bezig met eten, maar door die colleges wordt duidelijk hoe die voedselwereld in elkaar steekt. Dan word je drie maanden lang dag in dag uit met je neus op de feiten gedrukt", zegt Chiel.

"Van alle informatie die we kregen spreekt voedselverspilling ons het meest aan. Het is echt een fors probleem", vult Ivo aan. "En je kunt er zelf ook iets aan doen. We willen die bewustwording nu ook bij anderen oproepen. Als je er mensen op aanspreekt, weten de meesten het wel, maar vaak zeggen ze dan dat zij geen eten weggooien. Dat is niet zo. Per Nederlander gaat er een kleine 50 kilo goed eten de vuilnisbak in. Dat is erg mis."

Lien staat er iets anders in. "Ik heb jarenlang op een boerderij gewerkt. Daardoor was ik me al langer bewust van waar eten vandaan komt en hoeveel werk het is om het te telen. En hoeveel er verspild wordt. Ik ben toen colleges gaan lopen om er grip op te krijgen met het idee er ooit iets aan te gaan doen."

Contact via eten
Een van de studieopdrachten was ook: 'Doe er iets aan. Bedenk een oplossing'. Lien: "We hebben het in een middagje bedacht. Niet gelijk. Eerst waren er ideeën om met een online-kookboek te komen. Koken met wat je nog in huis hebt. Dat bleek al te bestaan. Bovendien vonden we het toch te abstract. Het sociale ontbreekt. We vinden het belangrijk om via dat eten mensen met elkaar in contact te brengen. Je loopt nooit eens naar je buurman met de vraag of hij nog eten over heeft. Dat voelt raar. Het zou niet zo gek zijn als dat normaal wordt."

Chiel: "Er was ook nog een idee om bij supermarkten voedsel op te pikken dat zij om allerlei redenen kwijt willen. We hebben nog even overwogen om een varken in de supermarkt te zetten en die te voeren met oud brood. Maar steeds ontbrak dat sociale."

Ivo: "We willen mensen bereiken en het liefst heel veel. Dus dachten we: we gaan bij vijf willekeurige mensen langs met de vraag of ze nog voedsel over hebben. In gesprekken kun je uitleggen waarom en vervolgens kunnen die vijf mensen het weer aan hun vrienden gaan uitleggen. Uiteindelijk is er een mengvorm uitgekomen."

Via Facebook worden vrienden en familie benaderd met de vraag naar etensresten. Ook vreemden die hier over lezen kunnen zich aanmelden. Ivo: "Zo wordt de boodschap verspreid. Wij gaan dan op de fiets langs die adressen en halen het eten op waarna wij er voor ons drieën een maaltijd van maken. Ook op Peerby.com - eigenlijk een website om gereedschap te delen - doen we een oproep om etensresten voor ons te bewaren. Tot slot geven we op de laatste dag van komende week een etentje voor iedereen die heeft meegeholpen. Waarschijnlijk is er nog eten over en verder willen we dan nog langs bij supermarkten voor de wat versere spullen."

De drie willen het niet bij die ene week laten. Chiel: "Er zijn al behoorlijk wat reacties binnen. Voor de geïnteresseerden gaan we in het weekeinde van 21 februari dit initiatief herhalen. Een weekeinde slechts, omdat we niet iedereen gelijk een week willen belasten. Als onze actie genoeg reuring geeft is het de bedoeling om elke maand zo'n anti-verspillingsweekeinde te organiseren."

Mooie maaltijd
Voedselverspilling heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Er is veel geschreven en bediscussieerd. Het was in 2010 het centrale thema op Wereldvoedseldag en 2014 is door het Europees Parlement uitgeroepen tot het Jaar van de Voedselverspilling. De cijfers laten echter nog steeds geen teruggang zien. Lien: "Daar hebben we over nagedacht. Die aandacht komt toch vooral vanuit instellingen. De Consumentenbond komt met een rapport, of Milieu Centraal. Wij gaan op de mensen af en benaderen ze positief. Niet van: Dat mag je niet of moet je niet doen, maar laten zien dat met voedselresten nog een mooie maaltijd is te koken."

Die houding spreekt jongeren aan, zegt Chiel. "Verspilling tegengaan is een uitdaging en je kunt er zelf iets aan doen. Het is een leuk avontuur en we maken er samen ook nog iets gezelligs van."

Doen ouderen dat anders dan? "Die praten toch vooral erg veel. Je kunt mij duizend keer iets vertellen, ik doe liever iets." Toch is praten belangrijk, vindt Ivo. "Daar begint het natuurlijk mee. Je kunt het zo zeggen: Er moet meer over gepraat worden, maar degenen die erover praten, praten te veel."

Wat nou als onverhoopt de komende week niet genoeg voedselresten beschikbaar komen en de buikjes niet kunnen worden gevuld? Lien: "Dan is er plan-B en gaan we naar de supermarkt om daar de resten op te halen."

Nederlander gooit 50 kilo per jaar weg
Nederland gooit jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan voedsel weg.De consument neemt daarvan 2,4 miljard voor zijn rekening, de overige 2 miljard komt voor rekening van de industrie. In gewicht uitgedrukt kieperen we een kleine 800 miljoen kilo in de vuilnisbak. Dat is tegen de vijftig kilo per Nederlander. En dat elk jaar weer.

Mensen die net als Lien, Chiel en Ivo ook de uitdaging aan willen gaan om een weekeinde lang te eten van de resten van anderen kunnen zich melden bij wecantwaste.wix.com/challenge of www.facebook.com/wecantwaste. Op die adressen kunnen ook mensen met restjes in de aanbieding zich aanmelden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden